Aalto-yliopiston tutkimuskone kuvausalustana Tour de Sky -lentonäytöksessä

Shorts_SC7_OH-SBAAalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun tutkimuslentokone Short SC.7 Skyvan on mukana Oulun Tour de Sky -lentonäytöksessä. Tutkimuskäyttöön modifioitu kone toimii myös lentovalokuvaukseen erikoistuneen ryhmän ilmakuvausalustana.

Skyvan osallistuu sekä maanäyttelyyn esittelypisteessä että itse lentonäytökseen. Lento-osuudessa esitellään mm. koneen kykyä laskeutua ja nousta lyhyellä kiitotieltä.

Esittelypisteessä on lentäjän lisäksi tohtorikoulutettava Osama Khurshid esittelemässä kaukokartoitusta ja Aalto-1 -satelliittiprojektiin liittyvää tutkimusta.

"Skyvan on ollut useita kerran ilmailutapahtumissa niiden 20 vuoden aikana, jotka se on yliopiston omistuksessa ollut. Nyt se on tiettävästi ensimmäistä kertaa mukana myös itse lentonäytöksessä kymmenen minuutin ohjelmanumerolla", kertoo koneen lentäjä Erkka Rouhe radiotieteen ja -tekniikan laitokselta.


Erinomainen ilmakuvausalusta

Skyvan toimii ennen varsinaista Tour De Sky -näytöstä belgialaisen lentovalokuvaukseen erikoistuneen Belgian Aviation Photo Crew -ryhmän kuvauskoneena. Takarungossa olevan 1,45 m x 1,75 m lastausoven aukiolo mahdollisti kuvauksen turvavaljailla koneeseen kiinnitetyille osanottajille.

Belgialaisryhmä pyrki kuvaamaan lentonäytökseen saapuvat ilma-alukset torstaina ja perjantaina Skyvanista. Kone lensi Hailuodossa sijaitsevan Marjaniemen majakan yllä noin 2000 jalan korkeudessa.

Skyvanin oli määrä kuvata ilmasta myös keskiviikkoinen Hawker Hurricanen saapuminen Malmille. Siirtolennon aikataulun venyessä aurinko ehti kuitenkin jo painua lähes mailleen. Kuvauksia tehtiin kuitenkin jo torstaina, kun Hurricane lennettiin Ouluun.

Belgian Aviation Photo Crew -sivusto

@suvisuhmura twitter-kuva: Skyvan kuvaa Hurricanea Kiviniemen yläpuolella


Monipuolinen tutkimuskone

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun Short SC.7 Skyvan on modifoitu tutkimuskäyttöön soveltuvaksi ja siihen on asennettu useita erilaisia mittausjärjestelmiä, kuten mikroaaltoradiometrijärjestelmä, sivukulmatutka ja kuvaava spektrometri HUT-2D.

Lentokonetta operoi Radiotieteen ja -tekniikan laitoksen kaukokartoitusryhmä. Skyvan on kaksimoottorinen paineistamaton potkuriturbiinikone, jonka suurin toimintaetäisyys on 1370 km ja suurin toimintakorkeus runsaat 3 km.