Helmikuussa 2025 Finnair kertoi tilinpäätöksen yhteydessä kansainvälisen lentoliikenteen kasvuodotuksista sekä suunnitelmasta kasvattaa kokonaiskapasiteettiaan kymmenellä prosentilla vuonna 2025 (Lue uutisemme aiheesta. Finnair tavoittelee 10 % kasvua kokonaiskapasiteetille vuonna 2025 - seitsemän lisäkonetta omassa käytössä). Lähes samanaikaisesti Finnair ilmoitti lentäjiä koskevien muutosneuvotteluiden aloittamisesta ja jopa 90 lentäjän vähennystarpeesta (Lue uutisemme aiheesta: Finnair aloittaa lentäjiä koskevat muutosneuvottelut - irtisanomisia ja lomautuksia kaukolentäjille). Suomen Liikennelentäjäliitto toteaa 14. huhtikuuta julkaisemassaan tiedotteessa, että työnantajan ilmoittama vähennystarve on ilmeisessä ristiriidassa yhtiön vuoden 2025 ohjeistuksen kanssa. SLL katsoo, että käynnissä olevien muutosneuvotteluiden tarkoituksena onkin ollut lentäjien painostaminen työehtosopimusneuvotteluiden kestäessä. Nyt huhtikuussa Finnair on kertonut peruvansa resurssipulan seurauksena 230 lentoa, jonka syynä on liian vähäinen lentäjämäärä. SLL:n puheenjohtajan Vesa Uuspellon mukaan kansainvälinen lentoliikenne kasvaa tällä hetkellä vauhdilla ja maailmalla on yleisesti lentäjäpula. SLL:n näkemyksen mukaan Finnairin julkaisemien liikennesuunnitelmien vuoksi lentäjien rekrytointitarve kuluvalle vuodelle on ollut ja on edelleen ilmeinen. Lentäjäliitto kummastelee, kun Finnair kuitenkin luopuu kasvustaan ja markkinaosuutensa puolustamisesta mielummin kuin muutosneuvotteluista sekä siitä aiheutuneesta uusien lentäjien rekrytointikiellosta. "On selvää, ettei yhtiö voi samaan aikaan rekrytoida uusia lentäjiä, kun se julkisesti kertoo lentäjiä olevan liikaa. Tosiasia kuitenkin on, että tällä hetkellä lentoja perutaan liian vähäisen lentäjämäärän vuoksi. On käsittämätöntä, että Finnair luopuu ennemmin kannattavasta liiketoiminnasta kuin tarpeettomista muutosneuvotteluista", hämmästelee SLL:n puheenjohtaja Vesa Uuspelto.
SLL:n mukaan tällaista haittaa ei ole tosiasiassa aiheutunut, koska Australian lentotoiminta on kokonaisuudessaan rajattu työtaistelutoimien ulkopuolelle. Lentäjäliitto huomauttaa myös, että kyseinen vuokraustoiminta on joka tapauksessa päättymässä pian. Finnair ilmoitti jo vuonna 2023 sopimuksen kestoksi kaksi vuotta (Lue uutisemme aiheesta: Finnair vuokraa A330-300 -koneita miehistöineen Qantasille Australiaan - sopimus yltää vuoteen 2027). Lentäjien mukaan myös uusien lentäjien rekrytoinnit olisivat mahdollisia, koska työtaistelutoimet eivät koske maakoulutusta tai koulutuslentoja. "Finnairin esittämä muutosneuvottelu- ja vähentämistarve on epäuskottava, sillä SLL on suojellut Australian lentoja koko työehtosopimusneuvotteluiden ajan. Australian lentotoiminnan päättymisen ei myöskään pitäisi tulla yhtiölle yllätyksenä, koska se on itse ilmoittanut sen päättymishetkestä jo kaksi vuotta sitten", totesi Uuspelto.
SLL on neuvotellut Finnair Oyj:n liikennelentäjiä koskevasta uudesta työehtosopimuksesta elokuusta 2024 lähtien. Neuvottelut päätyivät valtakunnansovittelijan toimistoon työnantajapuolen järjestämien työsulkujen vuoksi marraskuussa 2024.
Pakkosovittelua on sittemmin jatkettu
tuloksetta valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran ja sovittelija Nina Pärssisen johdolla. Takana on kolme SLL:n hylkäämää sovintoehdotusta. Työnantajaliitto Palta olisi hyväksynyt ne kaikki.
Ilmoitettujen ja voimassa olevien työtaistelutoimien mukaan SLL:n jäseninä olevat lentäjät tekevät vain työvuorolistalla olevat työvuorot ja ovat vapaapäivä-, ylityö-, reservihaku- ja varallaolokiellossa. Kyseiset työtaistelutoimet eivät siis koske Australian lentoja, maakoulutusta eivätkä koulutuslentoja.
Lue myös:
|
|||