Bertrand Piccard aikoo lentää maailman ympäri vetylentokoneella Climate Impulse -hankkeessa

BertrandPiccard_2024_BreitlingSveitsiläinen seikkailija Bertrand Piccard aikoo lentää maailman ympäri nollapäästöillä uudenlaisella vetyä energianlähteenä käyttävällä erikoislentokoneella. Piccard muistetaan André Boschbergin kanssa Solar Impulse -aurinkolentokonehankkeesta, jossa he lensivät maailman ympäri ilman pisaraakaan polttoainetta vuonna 2016.

Piccard aikoo lentää uudessa Climate Impulse -hankkeessa päästöttömästi suoralla lennolla maailman ympäri lentokoneella, jonka energianlähteenä on ns. vihreä vety. Piccardin tavoitteena on palauttaa konkreettisella ratkaisulla luottamus teknologisiin ratkaisuihin ja osoittaa kuinka maailmasta voidaan tehdä yhteistyöllä puhtaampi ja nykyistä tehokkaammin toimiva.

Hankkeessa tieteellisenä pääyhteistyökumppanina toimii Syensqo ja toinen pääkumppani on Breitling. Taustalla on jo kahden vuoden tutkimus-, kehitys- ja suunnittelutyö, jota ovat tukeneet Airbus, Daher, Capgemini ja Ariane-konserni. Tukijajoukkoon kuuluvat myös Engie-säätiö, BNP Paribas, SLB, Schneider Electric -säätiö, ADEO, Movin'On, Holcim, Bekaert ja Deutsche Telekom.

Vetylentokoneen rakennustyöt on jo käynnistetty ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Lentokone kehitetään Ranskassa ja työstä vastaa Raphaël Dinelli, joka lähtee myös maailmanympärilennolle päiväntasaajan korkeudella Piccardin kanssa.

ClimateImpulse_kone_1Siipienkärkiväliltään 34-metrinen ja noin 5,5 tonnia painava lentokone hyödyntää vetypolttokennoja, jotka tuottavat energiaa kahdelle 270-hevosvoimaiselle sähkömoottorille. Suurimpia haasteita on saada säilytettyä lennolla tarvittava nestemäinen vety -253°C:ssa. Se vaatii uudenlaisia innovaatioita mm. kahdelta 11 kuutiometrin kokoiselta tankkiratkaisulta.

Climate Impulse -hankkeen noin yhdeksän päivän mittaiseksi arvioitu erikoislento on määrä toteuttaa vuonna 2028. Lento suoritetaan noin 3000 metrin korkeudessa ja matkalentonopeus koneella olisi suunnitelmien mukaisesti noin 180 km/h.

Solar Impulse -hankkeessa Bertrand Piccard ja André Boschberg lensivät vuoden ja viiden kuukauden aikana maailman ympäri Si2-koneella. Vuorotellen ohjaajat lensivät 17 etappia 23 lentopäivän aikana, joilla matkaa taittui 43 041 kilometriä. Lennolla, jolla ylitettiin Aasia, Tyyni valtameri, Yhdysvallat, Atlantin valtameri, Välimeri ja Lähi-itä tehtiin kaikkiaan 19 maailmanennätystä.

Vuonna 1999 Piccard lensi ensimmäisenä suoran lennon maailman ympäri kuuma-ilmapallolla. Matka Breitling Orbiter 3 -kuumailmapallolla kesti 19 päivää, 21 tuntia ja 55 minuuttia. MH

Lue myös: