Cessnan omistajalta yllättävä uutuus: taktinen taistelukone Scorpion (video)

Scorpion3_net_textronCessnan ja Bell Helicoptersin omistava monialayritys Textron yllätti esittelemällä omalla rahoituksella suunnitellun ja rakennetun taistelukoneen. Edullinen ja yksinkertainen Scorpion on tarkoitettu korvaamaan kalliita taisteluhävittäjiä maajoukkojen tulitukitoiminnassa olosuhteissa, joissa vaaraa vastustajan ilmatoiminnasta ei ole. Koneen ensilentoa odotetaan jo kuluvan vuoden aikana.

Konetta rakentava Textron AirLand on Textronin ja AirLand Enterprisesin yhteisyritys, joka perustettiin rakentamaan maailman edullisin taktinen sotilassuihkukone. Kehitystyö käynnistyi tammikuussa 2012. Yhtiö esitteli konehanketta 16. syyskuuta Air Force Associationin kongressissa.

Kokonaan komposiittirakenteisssa Scorpionissa on suora siipi ja kaksi suihkumoottoria. Kone on kaksipaikkainen, mutta sitä voidaan lentää yhden hengen miehistöllä. Scorpionissa on kuilu, johon voidaan lastata noin 1500 kiloa aseita tai laitteita.

Lisäksi koneessa on kuusi ulkoista ripustinta. Kahteen niistä voidaan asentaa lisätankit.

Tykkiä koneessa ei julkaistujen tietojen mukaan ole, joten siitä ei olisi ainakaan A-10 Thunderbolt II:n korvaajaksi lähitulituessa. Aseistus koostunee erilaisista täsmäohjattavista pommeista ja ohjuksista, joita on tarkoitus käyttää olkapääohjusten kantaman ulkopuolelta.

Uutuus soveltuu myös erilaisiin ISR-tiedustelutehtäviin (Intelligence, Surveillance ja Reconnaissance). Modulaarisuus mahdollistaa erilaisten tehtävälaitteistojen helpon asentamisen rungon sisälle.

Scorpion_net_textronAfganistanissa kalliita taistelusuihkukoneita käytetään päivystystehtävissä ilmassa. Maajoukot ovat kutsuneet tarvittaessa niiltä ilmatukea esimerkiksi jouduttuaan väijytykseen.

Scorpionin lentotunnin tavoitehintana on Aviation Weekin mukaan maksimissaan 3000 dollaria kun esimerkiksi F-16-hävittäjällä se on 25 000 dollaria. Tulevaisuudessa Yhdysvaltain konekalusto muodostuu pääosin F-22 Raptor ja F-35 Lightning II -koneista. Niiden lentotuntihinnat ovat vielä aiempaakin kalliimpia.

AirLand Enterprisesillä järkeiltiin, että markkinoilla on selvä aukko edullisemmalle tulitukea tarjoavalle koneelle tilanteissa, joissa ei ole uhkaa ilmatorjunnasta tai viholliskoneista. Siten se ei tarvitse hävittäjän nopeutta eikä liikehtimiskykyä. Kun Textron saatiin mukaan, konetta alettiin kehittää, vaikka sillä ei tilaajia vielä olekaan.

Scorpion2_net_textronKonetta rakennettaessa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon hyllytavarana löytyviä komponetteja kustannusten pitämiseksi kurissa. Esimerkiksi Scorpionin prototyypin Honeywell TF731 -moottoreita käytetään lukuisissa liikesuihkukonetyypeissä Learjeteistä Falconeihin (video koekäytöstä alla).

Scorpionille kaavaillaan tehtäviä tulituen lisäksi kotimaan turvallisuustehtävissä, rajavalvonnassa, meritoiminnassa ja jopa huumesalakuljetuksen torjunnassa. Myös erilaisten luonnonkatastrofien pelastustoimissa voitaisiin käyttää koneen tiedustelu- ja seurantakykyjä.

 

Video Scorpionin moottorien ensimmäisestä koekäytöstä: Scorpion Jet

Video heittoistuintestistä: