Finavia arvioi lentoliikenteen viivästyvän torstaina ja perjantaina 20.-21.1. - syynä voimakas lumisade

lumi_vantaa_1217_1Finavia arvioi lentoliikenteen voivan viivästyä torstaina ja perjantaina 20.–21. tammikuuta ennustetun voimakkaan lumisateen ja puuskittaisen tuulen seurauksena. Edellämainituista syistä lentoliikennettä voidaan joutua rajoittamaan ja lentokenttäyhtiö pyytää matkustajia varautumaan mahdollisiin viiveisiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoistuuli voimistuu ja lunta pyryttää torstain aikana maan etelä- ja keskiosassa. Arvion mukaan Etelä-Suomessa maahan voi kertyä 10-15 cm märkää lunta.

Torstaille voimassaolevan lentosääennusteen mukaan Helsinki-Vantaalle on luvassa päivän aikana matalaa pilvikorkeutta ja lumisadetta. Iltapäivästä pohjiostuuli muuttuu puuskittaiseksi ja näkyvyys heikkenee myös ajelehtivan lumen seurauksena. Tuuliolosuhteet tuovat muutoksia myös kiitoteiden käyttöön, joka muuttaa lentojen lähtö- ja laskeutumissuuntia.

Fintraffic Lennonvarmistus oy voi joutua rajoittamaan saapuvien lentojen määrää. Todennäköisesti käyttöön tulee kiitotie 33. Yhden kiitotien käyttö hidastaa osaltaan lentoliikenteen sujuvuutta. Myös lentokoneiden jäänpoistotarve tuo lisäviiveitä lentoliikenteelle.

lumi_vantaa_1217_3Olosuhteet johtavat kasvavaan kiitotien, rullausteiden ja asematasojen auraustarpeeseen. Finavia tekee parhaansa, jotta lentoliikennealue ja asemataso pyvyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa myös talviaikaan.

Asematason olosuhteet tuovat haasteita myös maatoimintoihin ja kokonaisuudessaan viiveet heijastuvat todennäköisesti myös matkatavaroiden luovutukseen ja lähtevään lentoliikenteeseen.