Finnairin Q2:n tulos oli odotetusti tappiollinen, mutta lentoliikenteen elpymisen merkkejä on jo olemassa. Kysyntä on kasvussa ja matkustusrajoituksia poistetaan. Koronavirustilanne on kuitenkin muuttuva ja edessä voi olla myös täysin päinvastainen suunta.
Matkustajaliikenteen kadonneita tuottoja Finnair onnistui Q2:lla paikkaamaan Finnair Cargon lentorahtitoiminnalla. Finnairin Airbus A350 -kalusto osoitti käyttökelposuutensa kuljettaen rahtia kaikkiaan 602 yhdensuuntaisella lennolla Helsingin ja Aasian välillä. Yksittäisiä rahtioperaatioita toteutettiin myös ainakin Tallinnaan ja Dubliniin.
"Rahtilennoilla oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus, sillä niillä kuljetettiin paljon suojatarvikkeita, koronatestejä sekä ruokatarvikkeita. Pitkällä aikavälillä Finnair Cargo on toiminnallaan varmasti parantanut mainettaan ja luotettavuuttaan saaden varmasti lisää asiakkuuksia. Kiitos tästä Finnair Cargon henkilöstölle ja lentäjille", totesi Manner. Liiketulos oli kuitenkin vahvasti tappiollinen ja Manner totesi sen olevan raskas kantaa tällaisissa poikkeusoloissa. Finnairin liikevaihto romahti yli 91 prosenttia. Tilanne on hyvin erikoinen mille tahansa yhtiölle.
Finnair toimi nopeasti ja yhtiö pudotti toiminnallisia kulujaan 66,5 prosenttia. Euroomääräiseksi muutettuna kuluja pudotettiin 91 päivän aikana puolen miljardin verran. Kulusäästöt noudattavat Finnairin normaalin kustannusrakenteen suhteita eli pääosa säästöistä on tullut polttoaine- ja henkilöstökuluista. Valtaosa Finnairin henkilökunnasta oli Q2:n ajan lomautettuna. Myös myynti ja markkinointi on ajettu käytännössä nolliin.
Myönteisenä pilkahduksena Manner nosti esiin myös asiakastyytyväisyyden säilymisen NPS-mittarilla. Manner myönsi toki otoskoon olevan pieni, sillä matkustajia oli vain kolme prosenttia normaalista. Asiakastyytyväisyyden kannalta yksi tärkeä teema on myös takaisinmaksut peruuntuneiden lentojen osalta. Niistä Finnair on saanut viiveiden takia merkittävästi kritiikkiä. Siinä luvut ovat täysin päinvastaiset, kuin toteutuneet matkustajamäärät.
Finnair on perunut lentojaan osin kokonaan jo 31.3.2021 saakka. Näistä on informoitu matkustajia 30. kesäkuuta mennessä. Takaisinmaksuhakemuksia Finnair vastaanottaa viikottain jopa 6500 kappaletta.
"Töitä tehdään mahdollisimman nopeasti ja asiakkaat saavat rahansa Finnairilta takaisin eikä pelkästään lahjakorttia kuten monet lentoyhtiöt tarjoavat", tarkentaa Manner yhtiön luotettavaa mutta valitettavan viivästynyttä takaisinmaksu toimintaa.
Finnairin uudelleenrakentamiselle ja pitkän aikavälin strategialle osakeannin toteuttamisella ja onnistumisella oli keskeinen merkitys. "Yli 98% vanhoista omistajista käytti merkitäoikeutta. Se on merkittävä luottamuksen osoitus Finnairia sekä yhtiön tulevaisuuden näkymiä kohtaan. Vahva omistajarakenne säilyi ennallaan. Kiitokset vanhoille ja uusille omistajille. Tällä oli merkittävä vaikutus Finnairin tulevaisuuden kannalta", iloitsi Manner. Koronavirustilanteen pahentuessa kaikki katseet kääntyvät lentoyhtiöiden kassaan. Vuoden 2020 Q2:n alkaessa Finnairin kirstussa oli noin 832 miljoonaa euroa. Vuosineljänneksen aikana siitä mm. maksettiin ulos vanhoja lainoja ja maksettiin asiakkaille noin 163 miljoonaa euroa palautuksia. Samalla Finnair toteutti mittavia ja kattavia rahoitusjärjestelyjä, joiden myötä kassaan nostettiin 200 miljoonaa valtion lainaa ja kesäkuun aikana saatiin 380 miljoonaa osakeannista.
"Kassamme on vahva ja osa rahoitussuunnitelmaa. Myös pitkittyneen koronaviruksen tai toisen aallon toteutuessa meillä on kassavarat, jolla mennään kriisin yli. Kassaa tulee kuitenkin suojella ja toimintaa pitää sopeuttaa", kertoi Manner tilanteesta. "Finnairin omavaraisuusaste oli 25,7 prosenttia kesäkuun lopussa ja heinäkuussa jo 28%. harvoilla lentoyhtiöillä on näin vahva kassa ja tase. Kustannusohjelman kanssa on työskennelty keskittyneesti", jatkoi Manner. Finnairin pitkän aikavälin suunnitelmissa on mukana myös ostaa kapearunkokoneita sekä kourallinen laajarunkokoneita. Ainakin kapearunkoisten osalta suunnitelma on edelleen olemassa. "Tulevaa 12 kuukautta ajatellen on vain harvoja lentoyhtiöitä, jotka voisivat tehdä koneinvestointeja. Finnair on tässä joukossa. Vielä pitää kuitenkin edetä toiminnan sopeuttamisessa kustannusten osalta, jotta investointiedellytyksiä voisi olla", avasi Manner tilannetta.
Finnairin hallussa on kaikkiaan noin 1,3 miljardin euron edestä lentokoneomaisuutta, jota ei ole vielä käytetty rahoitusjärjesteltyissä. Finnairilla on tässä rahoitustilanteessa mahdollisuus katsoa mihin se lähtee mukaan. "Yhden A350-koneen osalta on solmittu aiesopimus myynnistä ja takaisin vuokraamisesta", avasi Manner tilannetta. Lentoliikenteen kysyntä elpyy - aiemmalle tasolla 2-3 vuodessa "Tilanne ja markkinaympäristö ovat monella tapaa äärimmäisen vaikeita. Liikenne on vähitellen käynnistymässä ja sitä kasvatetaan. Ensimmäiset merkit kysynnän palaamisesta ovat ennakoinnin kaltaisia", sanoi Manner.
Kaukolentojen osalta tarjontaa on Tokion Naritaan, Souliin, Hongkongiin, Shanghaihin sekä Bangkokiin. Rahtikysyntä tukee Finnairin kaukolentojen käynnistämistä. Heinäkuussa Finnair palasi Manner-Kiinan markkinoille matkustajalennoilla ensikertaa sitten helmikuun lopun. "Varaukset kehittyvät ennakoiden ja kasvavat vähitellen. Siellä missä rajoituksia puretaan niin asiakaskysyntä palautuu nopeasti ja saamme rohkaisevia merkkejä. Virustilanteen kehittyminen ja rajoitukset ovat toiminnan kannalta merkittäviä ja siihen liittyy epävarmuuksia", kertoi Manner. "Finnairin matkustajamäärät Helsinki-Vantaalla ovat päivätasolla noin 5000-6000 matkustajan välillä. Vähitellen lentoasemalla on hieman enemmän liikettä vaikka ollaan kaukana normaalista tasosta. Monet kokevat lentämisen jo turvalliseksi", sanoi Manner.
Finnairin koneissa on käytössä myös HEPA-suodattimet ja ilma vaihtuu koneessa kerran kolmessa minuutissa (Lue uutisemme aiheesta: Airbus: Lentokoneen matkustamon ilma vaihtuu kokonaisuudessaan 2-3 minuutissa). Finnairin alustavat heinäkuun 2020 täyttöasteet ovat olleet 55-60 % välillä. Määrä on hieman ennakoitua parempi.
Elokuulle Finnair on suunnitellut lentävänsä päivittäin jo noin 120 lentoa. Tarjontaan tulee uusia lomalentokohteita ja lennot käynnistetään Dubliniin, Edinburgiin, Roomaan ja Milanoon. Syyskuussa on määrä lentää jo noin 50 prosenttia normaalista eli noin 190 lentoa päivässä. Matkustajilleen Finnair tarjoaa joustavuutta elokuun loppuun saakka matkapäivien muutoksissa. Normaalisti Finnair myy lentoja 3-4 kuukautta etukäteen. Nyt ansaintaan liittyy epävarmuuksia, sillä asiakkaat varaavat lentoja normaalia lyhyemmällä varoitusajalla. Liikenneohjelmaa päivitetään viikoittain kysynnän ja matkustusrajoitusten mukaan. Kotimaan lentojen tilanteeseen Finnair palaa elokuussa. Toistaiseksi Finnair on lentänyt kotimaassa Maarianhaminaan, Kuopioon, Ouluun ja Rovaniemelle. Elokuun 2. aloitetaan lennot Kittiän ja Ivaloon. Kuusamoon on määrä lentää 7. elokuuta lähtien.
Nyt yhtiössä seurataan koko verkoston kysynnän palautumista. Normaalisti Finnair lentää heinäkuussa 130 reittiä. Nyt tarjonnassa on vain noin 30 reittiä, jonka myötä huimat 100 reittiä ympäri verkostoa on parhaillaan ilman Finnairin lentoyhteyksiä.
Päivitys kello 14.44: Lisätty Ivalon, Kittilän ja Kuusamon lentojen suunniteltu aloitus elokuulle. Lue myös:
|
|||