Hautala: Finnairin hallitus vaihtuu

Ministeri-Heidi-HautalaFinnairin omistajaohjauksesta vastaava ministeri pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta Finnain tapahtumista. Hautala kertoo, että Finnairin hallitus vaihtuu lähes kokonaan. Pääministeri Jyrki Kataista on informoitu yhtiön hallituksen vaihdoksesta etukäteen. Kamelin selkä on katkennut eikä nykyhallitus voi viedä uudistuksia läpi, sanoo Hautala. Hallituksessa voivat jatkaa Hautalan mukaan puheenjohtaja Harri Sailas ja sekä hallituksen jäsen Harri Kerminen. He eivät ole olleet yhteydessä asuntokauppaan. Finnairin uskottavuus ei kestä enää uusia kohuja.

Valtiota Finnairin hallituksessa edustava ylijohtaja Pekka Timonen  on ilmoittanut omasta aloitteestaan, ettei ole Finnairin hallituksessa käytettävissä. Muut Finnairin hallituksen jättämään joutuvat ovat Elina Björklund,  Sigurdur Helgason, Satu Huber, Ursula Ranin ja Veli Sundbäck.

Hautalan mukaan rekrytöintipohjaa valtion yhtiöissä on laajennettava ja meneillään oleva kohu on ollut sen kannalta hyödyllinen. Tilanne on se, että piirit ovat aivan liian liian pienet ja sokeus ilmapiirille on ilmeinen. Johtoon tarvitaan henkilöitä, jotka eivät ole vain liiketaloudellisesti kompetentteja.

Hautalan mukaan Finnairin stay-bonukset on salattu täysin asiattomasti ja henkilöstölle olisi pitänyt selvittää avoimesti niiden olemassaolo. Maksettujen bonusten takaisinperintään ei Hautalan mukaan oikeudellisia mahdollisuuksia. Hän toivoo laajaa julkista keskustelua aiheesta. Yhtiöiden palkitsemisjärjestelmät tarvitsevat jatkossa tarkempaa seurantaa.

Ministeri Hautala toivoo prosessista olevan apua ja että uudistettu hallitus pystyisi tukemaan toimitusjohtaja Vehviläistä. Finnairin uudella hallituksella on mandaatti myös toimitusjohtajan vaihtoon. Tässä tilanteessa ei arvioida Sailaksen eikä Vehviläisen asemaa ennen kuin asuntokauppatutkinta on saatu päätökseen. Hautalan mukaan julkisuus ja avoimmuus on ainoa nyky-yhteiskuntaan sopiva malli. Ei voi olla niin, että tietoja tulee tipottain.

Finnairin tavoite on valtio-omistajan mielestä turvata suomalaisille lennot Eurooppaan ja jos voittoakin tulee niin se on bonusta, sanoo Hautala. Keskustelu uudesta strategiasta pääsee toivottavasti pian jatkumaan.