Japanin ensimmäinen häivehävittäjä Mitsubishi X-2 Shinshin teki ensilentonsa (video)

x2_japanairselfdefenceforceJapanin ilmailuteollisuuden ensimmäinen stealth-hävittäjä Mitsubishi X-2 "Shinshin" nousi ensilennolleen 22. huhtikuuta Nagoyassa. Kyseessä on teknologian testausta varten rakennettu prototyyppi. Suhteellisen pienikokoinen hävittäjä tavoittelee häiveominaisuuksien lisäksi hyvää liikehtimiskykyä.

X-2 (51-0001) nousi ilmaan kello 8.47 paikallista aikaa Nagoyan Komakin lentokentältä (RJNA). Mitsubishi Heavy Industries -yhtymällä on siellä tehdas. Komakissa rakennetaan myös MRJ90-liikennekonetta. Lyhyen ensilennon jälkeen X-2 laskeutui kello 9.13 Gifun sotilaslentokentälle (RJNG), missä sijaitsee Japanin ilmapuolustusvoimien koelentokeskus.

X-2 perustuu Japanin ATD-X-hankkeeseen (Advanced Technology Demonstrator - Experimental). Se aloitettiin vuosituhannen vaihteessa, koska Yhdysvallat ei suostunut myymään Lockheed Martin F-22 Raptor -stealth-hävittäjiä liittolaismailleen.

Viidennen sukupolven X-2-hävittäjän kehittäminen käynnistyi vuonna 2009. Hankkeen vetäjänä toimii Mitsubishi Heavy Industries.

Koelento-ohjelma kestää ainakin kaksi vuotta. Yleinen arvio on, että mahdollinen lopullinen tuotantoversio saa tyyppitunnuksen F-3.

Japani on vuonna 2011 valinnut Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjän maan seuraavan sukupolven koneeksi. Ensimmäiset toimitetaan 2016 Yhdysvalloissa, mutta myöhemmin kokoonpano siirtyy Nagoyaan Japaniin. Mikäli X-2 päätyy tuotantovaiheeseen, se tulisi F-35-koneiden rinnalle.

Nyt ensimmäistä kertaa lentäneessä X-2-prototyypissä on runsaasti viidennen sukupolven häivekoneille tyyppillisiä piirteitä, kuten kulmikkuus ja sahalaitaiset reunat. Lisäksi käytössä on Japanissa kehitettyjä tutkaheijastusta vaimentavia pinnoitteita. Hävittäjässä on suunnattavat suihkusuuttimet, jotka parantavat liikehtimiskykyä kaartotaistelussa.

Koneessa on Fly-by-Optics-ohjausjärjestelmä, jossa sähköjohtimet on korvattu valokuidulla. X-2 on varustettu kahdella IHI XF5-1 -moottorilla. Koneen kärkiväli on 9,1 metriä ja se on 14,2 metriä pitkä.

Japani on neljäs maa, joka on kehittänyt kotimaisen viidennen sukupolven häivehävittäjän. Muut ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. T.T.

Juttua muokattu: tarkennettu Japanin F-35-ohjelman tilaa.