Kadonneen Hercules-koneen osia löydetty Kebnekaise-tunturin huipun läheltä (video)

C130_kebne2_milnoRuotsin Lapissa torstaina iltapäivällä kadonneen Norjan ilmavoimien Lockheed Martin C-130J-30 Hercules -kuljetuskoneen osia on löydetty Ruotsin korkeimman tunturin Kebnekaisen huipun molemmilta puolilta. Vasemmalla on P-3C Orion -koneen EOIR-kameran kuvia alueesta. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä kone törmäsi kallioon ja hajosi kappaleiksi. Tähän mennessä löytyneet osat ovat olleet hyvin pieniä.

Etsintätoimia haittasi torstaina ja perjantaina erittäin huono sää. Vaikka todennäköinen onnettomuuspaikka oli jo alkuvaiheissa tiedossa, helikopterit eivät päässeet alueelle kuin satunnaisesti.

kebne_nomilLauantaina sään parantuessa Kebnekaisen huipun länsipuolelta Rabots-jäätiköltä löytyi koneeseen kuuluvia osia. Aiemmin niitä oli havaittu jo itäpuolella. Norjan ilmavoimien P-3 Orion -merivalvontakoneesta EOIR-kameralla (video/infrapuna) kuvattu VIDEO kertoo etsintätoimien haasteellisuudesta. Sen lopussa näkyy törmäyksen jälkiä Kebnekaisen huipulla.

C130_kebne1_milnoKadonneessa koneessa oli viiden hengen miehistö, neljä miestä ja yksi nainen. He ovat menehtyneet rajussa törmäyksessä tunturiin, jonka korkein huippu Sydtoppen (kuvassa oikealla) kohoaa 2117 metrin korkeuteen. Alueelta on löydetty ruumiinosia.

Tuhoutunut Hercules, rekisteriltään 5630, oli Norjan ilmavoimien uusin kuljetuskone, vain kaksi vuotta vanha. Sen moderniin varustukseen kuului myös korkeista maastonkohdista ja muista lentoesteistä varoittava EGPWS-järjestelmä. Se ei kuitenkaan riittänyt estämään onnettomuutta.

Lopullinen syy tapahtumille selviää, jos koneen lentotallentimet eli ns. mustat laatikot löydetään lumimyrskyn riepottelemalta vuoristoiselta alueelta.

 

LUE MYÖS AIEMMAT LENTOPOSTI.FI-ARTIKKELIT: