KHO hylkäsi Malmin lentoaseman puolustajien valituksen rakennuskiellosta

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Korkein hallinto-oikeus on 5. joulukuuta hylännyt Malmin lentoaseman ystävät ry:n tekemän valituksen hallinto-oikeuden maaliskuisesta ratkaisusta Malmin lentoaseman rakennuskiellosta. Helsingin kaupunki suunnittelee rakentavansa lentokentälle asuntoja 25 000 asukkaalle.


Helsingin kaupunginhallitus asetti mm. Malmin lentokentän rakennuskieltoon maaliskuussa 2013 yleiskaavan laatimista varten viiden vuoden ajaksi. Helsingin hallinto-oikeus teki päätöksen jättää  tutkimatta Malmin lentoaseman ystävät ry:n valituksen kaupunginhallituksen päätöksestä.

Hallinto-oikeus totesi tuolloin, että Helsingin kaupunki on vuokrannut vuoteen 2034 ulottuvalla maanvuokrasopimuksella Malmin lentokenttäalueen Suomen valtiolle. Valittajilla ei ollut siten kiinteää omistusta alueeseen eikä rakennuskielto kohdistu valittajiin.

Malmin lentoaseman ystävät ry on korkeimmalla hallinto-oikeudelle jättämässään valituksessa vaatinut se kumoaisi hallinto-oikeuden päätöksen, tutkisi hallinto-oikeudelle tehdyn valituksen ja kumoaisi kaupunginhallituksen rakennuskiellon asettamista koskevan päätöksen.

Korkein hallinto-oikeus on tutkinut valituksen ja päätynyt sen hylkäämiseeen. Hallinto-oikeuden päätöstä ei siis muuteta.

KHO:n mukaan hallinto-oikeuden on ratkaisustaan ilmenevien perustelujen ja siinä mainittujen lainkohtien nojalla tullut jättää valitus tutkimatta. Tämän vuoksi hallinto-oikeuden päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.


Malmille jättimäinen määrä asuntoja

Valtio vetäytyy toimintoineen Helsinki-Malmin lentoasemalta siten, että alue on mahdollista ottaa asuntotuotantokäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa.

Malmi_viistokuva_yleis2015_1Lentokentän alue ympäristöineen on rakennuskiellossa yleiskaavan laatimiseksi. Rakennuskieltoalueen pinta-ala on 211,5 hehtaaria.  Alueelle suunnitellaan asuntoja jopa 25 000 uudelle helsinkiläiselle.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Malmin lentoasemalla tehtävät maakaupat kaupungin ja Finavian sekä Senaatti-kiinteistöjen välillä marraskuussa 2014

Liikenneministeri Paula Risikko kertoi 4. joulukuuta, että harrasteilmailulle etsitään jälleen uutta paikkaa Helsingin seudulta.

KHO:n päätös 3873/2014

Lue myös: