Löydetäänkö Myanmarista maan alta Spitfirejä - kohta sen pitäisi selvitä

Spitfire_681Sq_IWMToisen maailmansodan loppuvaiheissa maan alle haudattuja Spitfire-hävittäjiä etsivä 21 hengen brittiryhmä on saapunut sunnuntaina 6. tammikuuta Myanmariin. Tarkoituksena on kaivaa vielä kuljetuslaatikoissaan olevat koneet esiin. Hanke on vaatinut historiantutkimuksen ohella myös poliittista vääntöä kaivuulupien saamiseksi.

Viime kesäkuussa brittimedia kertoi, miten ilmailuhistoriaa tutkinut David Cundall oli saanut selville maan alle piilotettujen koneiden sijainteja. Hän on arkistolähteiden ohella mm. löytänyt henkilöitä, jotka olivat paikalla koneita haudattaessa.

Supermarine Spitfire PR Mk XI -tiedustelukoneet oli ilmeisesti tarkoitettu aiemmin Intiassa operoineelle RAF:n 681 Squadronille. Uudet sille lähetetyt koneet toimitettiin puisissa kuljetuslaatikoissa siivet irrotettuina RAF Mingaladonin kentälle Burmaan (nykyisin Myanmar).

Sodan lopun häämöttäessä Spitfirejä ei edes purettu laatikoistaan, saati kasattu. Niitä ei kannattanut lähettää takaisin Englantiinkaan mutta ei myöskään jättää muille. Niipä kuljetuslaatikot yksinkertaisesti haudattiin maahan.

Mikäli etsintäryhmä tosiaan löytää maan alta hävittäjäkoneita, on ehkä mahdollisuuksien rajoissa että ne olisivat kunnossa. Laatikkoihin pakatut Spitfiret oli suojarasvattu ja kääritty tervapaperiin merimatkan rasituksia vastaan.

Toisaalta on todennäköisempää, että kosteus on tehnyt vuosikymmenten aikana selvää jälkeä koneista ja niiden laatikoista. Warbird-rintamalla on tosin aiemminkin rakennettu lentäviä koneita aivan totaalisista romuista, joten ehkäpä Myanmaristakin mahdollisesti löytyvät Spitfiretkin pääsevät vihdoin taivaalle.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Myanmarista arvioidaan löytyvän jopa 60 Spitfireä yhteensä kolmesta eri paikasta. Eniten niitä pitäisi olla RAF Mingaladonissa eli nykyisellä Yangoonin (ent. Rangoon) kansainvälisellä lentokentällä (VYYY), kaikkiaan 36 konetta.

 

Lue myös mitä Lentoposti.fi kertoi hankkeesta jo kesäkuussa: