Merivoimien Freezing Winds 23 tuo Yhdysvaltain merijalkaväkeä ja lento-osaston Suomeen

SuperGalaxy_JussiKettunen_flyfiSuomen merivoimien kansainvälinen Freezing Winds 23 -merisotaharjoitus lähestyy ja valmistelut alkavat näkyä Suomessa. Harjoitusta varten Suomeen on jo saapunut Yhdysvaltain merijalkaväen osasto ja merijalkaväen lentolaivueen varusteita. Freezing Winds -harjoitus järjestetään Itämeren marraskuun lopulla.

FW_Jehu_poistuuMerivoimien johtama kansallinen Freezing Winds 23 -harjoitus näkyy Varsinais-Suomen ja Länsi-Uudenmaan maa-, meri- ja saaristoalueella  20.11.-1.12.2023. Itämeren haastavissa olosuhteissa on määrä harjoitella kansainvälisen avun antamista ja vastaanottamista. Yhteisoperaatioissa on mukana Suomen kumppanimaita.

Harjoitustoimintaa on Hangon, Raaseporin, Inkoon, Kirkkonummen, Kemiönsaaren, Naantalin ja Turun alueella sekä saaristoalueilla. Freezing Winds 23 -harjoitus etenee dynaamisesti kriisitilanteen kehittyessä.

Puolustusvoimat onkin ottanut käyttöönsä laajasti alueita harjoitusta varten. Lennokkien ja muiden miehittämättömien ilma-alusten lennättäminen puolustusvoimien harjoituskäyttöön ottamilla alueilla on kielletty ilman puolustusvoimien lupaa.

FW23_karttaHarjoitus näkyy myös ilmatilarajoituksina ja Freezing Windsin tarpeisiin on perustettu tilapäinen ilmailua rajoittava alue EFR567, joka yltää maan tai veden pinnasta lentopinnalle 120. Turkuun ja sen etelä- sekä luoteispuolella yltävät aluevaraukset vaikuttavat erityisesti Turun lentoliikenteeseen.

Lähtevä ja saapuva reitti- sekä tilauslentoliikenne on sallittua, mutta harjoitus voi kuitenkin aiheuttaa enintään 15 minuutin viiveitä. Muulle liikenteelle vaaditaan etukäteislupa. Tällaisille lennoille harjoitus voi aiheuttaa  viivettä tai jopa estää niiden suorittamisen kokonaan.

Freezing Winds -harjoitukseenkin osallistuva Yhdysvaltain merijalkaväen Combat Logistics Battalion 6 (CLB-6) saapui Turkuun 23. lokakuuta. Dragsvikissä majoittuva merijalkaväen yksikkö on kooltaan noin 250 henkilöä.

"Tämä on hieno mahdollisuus henkilöstöllemme ja varusmiehillemme tutustua Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaisiin ja harjoitella heidän kanssaan. Useita yhteisiä koulutustilaisuuksia on suunniteltu näille kahdelle kuukaudelle ja päätapahtuma on Freezing Winds 23 -harjoitus. Tärkeimpiin kehityskohteisiimme kuuluu kyky ottaa vastaan suurempi joukko, tässä tapauksessa kokonainen pataljoona, ja järjestää heille ns. isäntämaantuki", sanoi Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö komentaja Pekka Snellman.  

Galaxy_1_ilmavJoukko harjoittelee lokakuun lopusta alkaen joulukuun alkuun yhdessä Uudenmaan prikaatin kanssa. Yhteistyö on jatkoa vuodelta 2022, jolloin pienempi joukko samasta pataljoonasta harjoitteli yhdessä Uudenmaan prikaatin kanssa syksyn aikana sekä osallistui Freezing Winds 22 -harjoitukseen.

Suomen ilmavoimat tukee osaltaan Freezing Winds 23 -harjoitusta, johon osallistuu myös merijalkaväen lentolaivue VMFA(AW)-224 (Marine All Weather Fighter Attack Squadron 224).

Galaxy_2_ilmavKyseinen Merijalkaväen Beaufortin tukikohdassa Etelä-Carolinassa toimiva Fighting Bengals -laivue lentää F/A-18 Hornet -hävittäjillä eli ns. legacy-Horneteilla. Tämä ennakoi myös hävittäjäkaluston saapumista Suomeen lähipäivien aikana.

Laivueen materiaalia saapui Pirkkalan tukikohtaan 10. marraskuuta USAF:n Lockheed C-5M Super Galaxy -kuljetuskoneella. Tämä jättikone mahdollistaa joukkojen ja materiaalin yhtäaikaiset siirrot mannerten välillä.

USAF:n C-5M Super Galaxyn tukeutuminen Pirkkalaan on osoitus Puolustusvoimien kyvystä vastaanottaa ja purkaa maailman suurimpia sotilaslentokoneita. Edellisen kerran Galaxy on käynyt tiettävästi Suomessa ja Pirkkalassa joulukuussa 2005.

FW_SNMG1_1NATO-jäsenyys ja kasvanut kansainvälinen harjoitustoiminta on mahdollistanut eri puolustushaaroille merkittävän mahdollisuuden kehittää ja ylläpitää kykyä vastaanottaa ja antaa kansainvälistä apua sekä kehittää isäntämaatuen toimintatapoja. MH

Lue myös: