Monikansallisessa ACE 15 -harjoituksessa kehitetään Hornetien MLU2-suorituskykyä

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatNorja, Suomi ja Ruotsi järjestävät Arctic Challenge Exercise 15 -harjoituksen 22. toukokuuta - 5. kesäkuuta. Harjoitus perustuu maiden väliset rajat ylittävään jatkuvasti käynnissä olevaan Cross Border Training North -toimintaan. ACE 15:n tavoitteena on kehittää yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa.

Ilmavoimista ACE 15 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu 16 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Suomen Hornetit tukeutuvat Rovaniemen ja Bodøn tukikohtiin. Järjestävien maiden lisäksi harjoitukseen osallistuvat Alankomaat, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja NATO.

Kyseessä on Ilmavoimien vuoden tärkeimpiin kuuluva lentoharjoitus. Kaikkiaan Arctic Challengessa on mukana yli sata lentokonetta. Varsinaiset lentopäivät ovat 25.-29. toukokuuta sekä 1.-4. kesäkuuta.

Lentotoiminta toteutetaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmatilassa sijaitsevilla harjoitusalueilla. Alue sisältää pääosan Pohjois-Ruotsin ilmatilasta, osan Suomen Lapista sekä alueita Pohjois-Norjasta.

Päivittäin on kahdesta neljään lentokierrosta kello 9 - 21 välisenä aikana. Aamupäivän ja illan lennoilla toteutetaan tukikohtakohtaisia pienempiä yhteistoimintaharjoituksia. Iltapäivän kierrokset lennetään ACE 15 -pääharjoitusalueella suuremmilla lento-osastoilla harjoitustavoitteiden mukaisesti.

Harjoituksessa pudotetaan ilmasta-maahan -pommeja Ruotsissa ja Norjassa sijaitseville ampuma-alueille. Suomen F/A-18 Hornet -koneet eivät ole mukana kovien aseiden pudotuksissa.

Arctic Challenge Exercise 15:n johtajana toimii prikaatikenraali Jan Ove Rygg Norjan Ilmavoimista. Harjoituksen apulaiskomentajia ovat Lapin lennoston komentaja eversti Jukka Ahlberg ja Ruotsin Ilmavoimien Norrbottens Flygflottiljin komentaja eversti Carl-Johan Edström.

Tukikohdat ja kalusto

Harjoituksessa lennetään Rovaniemen, Ruotsin Kallaxin sekä Norjan Bodøn ja Örlannin tukikohdista. Oulunsalon kenttä toimii varakenttänä. Suomen Ilmavoimien henkilöstöä osallistuu harjoitukseen Rovaniemellä, Bodøssä ja Örlannissä sekä ilmaoperaatiokeskuksessa Reitanissa.

Norja osallistuu harjoitukseen 8-12 F-16-hävittäjällä. Ruotsi on mukana kuudellatoista Jas Gripenillä sekä ilmatankkaus- ja valvontakonekalustolla. Saksa osallistuu 8-12 Eurofighter Typhoon -hävittäjällä sekä ilmatankkauskalustolla. Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimat on mukana kahdellatoista F-16 -hävittäjällä sekä ilmatankkauskalustolla.

Britanniasta harjoitukseen osallistuu 4–8 Tornado GR4 -konetta sekä neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta. Ranska on mukana kahdeksalla Mirage 2000 -hävittäjällä ja Sveitsi 6-8:lla F-18 Hornetilla. Lisäksi mukana on Naton johtokonekalustoa (AWACS) sekä häirintäkoneita.

Ulkomaalaisista osallistujista Rovaniemen tukikohtaan tukeutuu Ruotsin Saab JAS 39 Gripen-hävittäjiä sekä ranskalainen Dassault Mirage 2000 -osasto.

Kustannustehokasta ja laadukasta harjoittelua

MLU_HN_1Arctic Challenge 2015 -tapahtuman tavoitteena on harjoitella monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä.

Kansainvälinen yhteistoiminta mahdollistaa osallistujamaiden hävittäjäohjaajien laadukkaan ja kustannustehokkaan tavan kehittää kansallisia suorituskykyjä, taktista osaamista sekä yhteistyön eri muotoja. Arctic Challenge mahdollistaa myös johtokeskusten ja lentotekniikan henkilöstön harjoittelun kansainvälisessä ympäristössä.

Harjoituksessa kehitetään ja testataan myös Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien toisen elinkaaripäivityksen (MLU2) suorituskykyjä, kuten Link-16 -tiedonsiirtoverkkoa sekä ilmasta-maahan -operointikyvyn osa-alueita.

Lue tarkemmin ACE 15 -harjoituksen konetyypeistä Lentoposti.fi:n maaliskuisesta jutusta: