Tuore valitus Malmin lentokentän suojelun osalta on erittäin painava. Lain rakennusperinnön suojelemisesta ja rakennusperinnön säilyttämistä edistävät ja valvovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja Museovirasto. Museovirasto toimii asiantuntijana rakennusperinnön säilyttämiseen liittyvissä kysymyksissä. Museovirasto katsoo, että Uudenmaan ELY-keskuksen ratkaisu ei ole oikeassa suhteessa suojeltavaan oikeushyvään nähden. Malmin lentoaseman suojeluun lailla rakennusperinnön suojelemisesta on perusteita lain soveltamisalaa koskevassa pykälässä. Malmin lentoaseman valtakunnallisesti merkittävässä kokonaisuudessa kyse on rakennusten ja kiitoteiden muodostamasta kokonaisuudesta. Alueen avoimeen maisematilaan ja lentokenttäluonteeseen liittyvien piirteiden säilymisestä ja turvaamisesta. Museovirasto vaatii, että ympäristöministeriö kumoaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksen ja palauttaa asian ELY-keskukseen suojelumääräysten antamista varten.
Lausunnossaan museovirasto uudisti asiassa aiemmin esittämänsä. Museovirasto on käsitellyt Malmin lentoaseman kulttuurihistoriallista merkitystä ja sen kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttämiseksi tarpeellisia suojelumääräyksiä ELY-keskukselle antamissaan lausunnoissa. Malmin lentoaseman suojeluun lailla rakennusperinnön suojelemisesta on perusteita lain soveltamisalaan koskevan 2 §:n momenttiennojalla:1) kohteella on valtakunnallista merkitystä, 2) kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla ja sen nojalla annetuilla säännöksillä tai määräyksillä sekä 3) kohteen suojeluun tämän lain mukaisesti on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi jäljempänä todettavilla perusteilla.
Lausuntonsa perusteluissa museovirasto huomauttaa ELY-keskuksen todenneen, että Malmin arvot ovat kiistattomat, kansalliset ja kansainväliset.
ELY-keskuksen ratkaisun mukaan lentoaseman käyttötarkoitusta ei voisi suojella. Tämän osalta museovirasto pitää päätöstä tarkoitushakuisena ja suppeana. Museovirasto jyrähtää, että kulttuurihistoriallisesti näin merkittävän kohteen jättäminen lakisuojelun ulkopuolelle on odottamatonta ottaen huomioon rakennusperintölain tarkoitus ja yleinen soveltamiskäytäntö. Museovirasto on suhtautunut asemakaavaan kriittisesti. Kaavassa ei ole kyse Malmin lentoaseman kenttäalueesta, ei siis myöskään kentän ja rakennusten muodostamasta valtakunnallisesti merkittävästä kokonaisuudesta. Lausunnon mukaan vireillä oleva asemakaavoitus ei mahdollista eri intressien yhteensovittamista vaan ainoastaan kahden-kolmen keskeisen rakennuksen suojelun ja säilymisen. Kaavoituksessa tavoiteltu käyttö edellyttää alueen täysin muuksi muuttavaa rakentamisen tehokkuutta, samalla olevien rakenteiden ja kaupunkitilojen hävittämistä. Museoviraston mukaan asemakaavoitus on suojelun näkökulmasta pilkottu tarpeettomasti osiin. Rakennusten suojeluun tähtäävä valituksenalainen asemakaava on lausunnon mukaan ilmeisen tarkoitushakuinen reaktio rakennusperintölain perusteella tehtyyn suojeluesitykseen.
Kaavaratkaisuissa on sivuutettu kokonaisuuden arvot ja kysymykset sen kulttuurihistoriallisiin arvoihin soveltuvista käytöistä, kiitoteiden suojelemisesta sekä lentokentän rakennusten sisätilojen riittävän kattava suojeleminen. Rakennusperintölakiin perustuva ratkaisussa lentokenttäluonteeseen liittyvien piirteiden säilyminen olisi mahdollista.
Annetussa ratkaisussa on sivuutettu Malmin lentoaseman kokonaisuuden arvot sekä kysymykset sen kulttuurihistoriallisiin arvoihin soveltuvista käytöistä, lentoaseman kiitoteiden suojelemisesta sekä lentokentän rakennusten sisätilojen riittävän kattavasta suojelemisesta. Lisäksi ratkaisu ei Museoviraston mukaan ole oikeassa suhteessa suojeltavaan oikeushyvään nähden. Antamassaan ratkaisussaan ELY-keskus ei tuo esiin, miten tiedossa olevat käytöt, pääosin siis tehokas asuinrakentaminen, sopivat lentoaseman rakennusten ja kiitoteiden muodostaman kokonaisuuden suojeluun.
Museovirasto on todennut jo marraskuussa 2018, että asemakaavoituksen tavoitteet täyttää kenttä asuinkortteleilla tuhoaa historiallisesti ja rakennustaiteellisesti ainutlaatuisen monumentin huolimatta siitä, että pari rakennusta säilyisi ja kiitotietä hyödynnettäisiin katulinjana. Viraston mukaan suojelukohteen käyttöjen on oltava sellaisia, että ne turvaavat kohteet keskeiset kulttuurihistorialliset arvot. Tämä on jo vakiintunut käytäntö aiemman rakennussuojelulain ja nykyisen lain rakennusperinnön suojelemisesta päätös- ja suojelumääräyskäytännöissä, samoin nykyisen lain perusteluteksteissä. Malmin lentoaseman alueelle ei ole tiedossa asemakaavaa tai asemakaavoja, jotka turvaisivat sen rakennusten ja kenttäalueen eli kiitoteiden muodostaman kokonaisuuden säilymisen. Museovirasto toteaa myös, että lain mukaan suojelumääräykset voivat koskea rakennuksen käyttöä siten, ettei sen kulttuurihistoriallista merkitystä vaaranneta. Kansainvälisenä verrokkina museovirasto viittaa Berliinin Tempelhofin lentokenttään. Vaikka aluetta ei enää käytetä ilmailuun on se haluttu säilyttää avoimena alueena kaupunkilaisten vapaa-ajan käyttöön ja tapahtumien järjestämiseen.
Malmin lentoaseman maisemaa Museovirasto luonnehtii avoimeksi, horisontaaliseksi matalan liikenteen tilaksi. Kenttämäinen ilme olisi säilytettävissä rakentamisen volyymiä vähentämällä ja rakentamisen ympäristön huomioivalla sijoittelulla. Museovirasto arvioi ettei tätä asiaa ole haluttu kaavoituksen yhteydessä selvittää. Lue myös:
|
|||