NATO:n seitsemään vuoteen suurin Steadfast Jazz -harjoitus päättyi lauantaina

steadfastjazz_f16_poland_natoNATO:n paljon keskustelua herättänyt monikansallinen Steadfast Jazz -sotaharjoitus päättyi lauantaina. Se käynnistyi 2. marraskuuta ja keskittyi Puolaan ja eteläisen Baltian alueille. Myös Suomesta oli harjoituksessa muutama esikuntaupseeri. Mukana oli noin 40 sotilasilma-alusta.

steadfastjazz_L159ALCA_czech_natoMukana harjoituksessa oli mm. Lockheed Martin F-16, Mikojan MiG-29, Sukhoi Su-22, Saab JAS 39 Gripen, CASA C-295M, C-160 Transall, Boeing E-3A Sentry (AWACS) ja KC-135 Stratotanker sekä Aero L-159 ALCA -koneita (kuvassa vasemmalla).

Steadfast Jazziin osallistui myös helikoptereita: mm. Mil Mi-8 ja Mi-14 sekä Bell UH-1 Huey. Meritoiminnassa oli mukana mm. italialainen NH Industries NFH90.

Kyseessä oli NATO:n suurin harjoitus sitten vuoden 2006. Se keskittyi yhteistoimintaan, jolla voitaisiin tukea liittouman itäisiä jäsenmaita. Mukana oli 3000 taistelijaa sekä yhtä monta esikuntatason harjoituksiin osallistuvaa.

steadfastjazz_gripen_hungary_natoSteadfast Jazzin lentotoiminta käynnistyi tiistaina 5. marraskuuta Poznan-Krzesinyn lentotukikohdassa. Osallistuvat koneet lensivät Puolan luoteisosassa sekä eteläisessä Baltiassa. Tarjolla oli yhteistyössä toteutettavaksi niin puolustuksellisia kuin hyökkäykseen keskittyviä tehtäviä.

Samalla koulutettiin maassa toimivia JTAC-ilmatulenjohtajia (Joint Terminal Attack Controller). Tehtävissä oli paljon yhteistä niiden haasteiden kanssa, joita NATO:n ISAF-operaatiossa on kohdattu Afganistanissa.

steadfastjazz_nh90_italian_deruyter_natoHarjoitukseen kuului myös merellinen osuus, johon ilmatoiminta liittyi olennaisesti. Mukana oli kiinteäsiipisten ohella maatukikohdista ja aluksilta operoivia helikoptereita.

"Steadfast Jazz on mainio esimerkki siitä, miten osallistujien kyvyt saatetaan yhteen. Samalla se testaa ja auttaa kehittämään komentojärjestelmäämme", totesi kenraalimajuri Jan Sliwka, joka toimi Ilmaoperaatiokeskuksen komentajana Varsovassa.

Harjoituksessa Poznaniin tukeutuivat unkarilaiset Gripenit, tsekkien L-159 ALCA:t ja Puolan F-16-hävittäjät. Tsekki operoi Gripeneitään niiden kotitukikohdasta. Samaten puolalaiset MiG-29- ja Su-22-koneet lensivät omilta kentiltään Swidwinistä ja Malborkista.

NATO:n E-3A-tutkavalvontakoneet lensivät kotitukikohdastaan Geilenkirchenistä Saksasta. Ranskan KC-135-ilmatankkauskoneet tukeuivat Powidziin Puolassa.

Steadfast Jazzin nettisivut: NATO Allied Command Operations