RAF:n Eurofighter tunnisti venäläisen Antonovin Suomenlahdella - kuvassa taustalla Hanko

typhoon_an12_hanko_0619Englannin ilmavoimien RAF:n NATO Baltic Air Policing -operaatiossa mukana olevat Eurofighter Typhoon -hävittäjät ovat käyneet tunnistuslennolla Suomenlahden kansainvälisessä ilmatilassa lentävän venäläisen Antonov An-12 -kuljetuskoneen siivellä. Julkaistun kuvan tekee erikoiseksi se, että siinä näkyy Hankoniemi.

Venäläiset valtion ilma-alukset lentävät jatkuvasti Suomenlahden yllä olevassa kansainvälisessä ilmatilassa. Useimmiten kyseessä ovat siirtolennot Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevan Kaliningradin enklaavin ja emämaan välillä.

Sekä Suomen Ilmavoimat että Baltian maiden ilmapuolustuksesta vastaavan NATO:n Baltic Air Policing -operaation QRA-hävittäjät (Quick Reaction Alert) tekevät tunnistuslentoja näiden koneiden luo.

Joskus venäläiskoneet lentävät ilman lentosuunnitelmaa, radioyhteyttä lennonjohtoon ja lisäksi toisiotutkavastaaja (transponderi) on pois päältä. Silloin QRA-koneen saapuminen siivelle on taattua.

Englannin puolustusvoimien kuvissa BAP-operaatioon osallistuvat Eurofighterit ovat tiistaina 25. kesäkuuta tunnistamassa venäläisiä koneita. Ne käyttävät tukikohtanaan Ämarin kenttää Virossa.

Eurofightereitä on Ämarissa neljä. Ne ovat XI Fighter Squadronin koneita ja ovat nyt osa 121 Expeditionary Air Wingiä.

Antonov An-12 -kuljetuskoneen taustalla näkyy selvästi Hankoniemi, Hangon kaupunki ja Täktomin lentokenttä (otsikkokuvassa). Kuva osoittaa hyvin, miten ahdas kansainvälinen ilmatila Suomenlahdella on. Kapeimmillaan se on vain noin kymmenen kilometriä.

Suomen Ilmavoimien julkaisemissa kuvissa tunnistetuista venäläiskoneista ei ole ollut nähtävissä maantieteellisiä kiintopisteitä. T.T.