Ruotsin johtama ACE 19 -lentotoimintaharjoitus tuo pohjoisen taivaalle yli 100 ilma-alusta

TU_la_CBT_1Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmavoimat järjestävät neljännen monikansallisen Arctic Challenge Excercise (ACE 19) -harjoituksen 22. toukokuuta - 4. kesäkuuta. Kyseessä on eräs vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa. Harjoitukseen osallistuu yli sata ilma-alusta yhdeksän eri maan asevoimista.

AEC 19:sta johtaa tänä vuonna Ruotsin ilmavoimat ja harjoituksen johtajana toimii Ruotsin ilmavoimista F21 komentaja eversti Claes Isoz. Harjoituksen apulaiskomentajina toimivat Norjan Ilmavoimista Bodön tukikohdan komentaja eversti Vegard Böthun ja Suomen ilmavoimista Lapin lennoston komentaja eversti Antti Koskela, joka toimii myös harjoituksen kansallisena johtajana Suomessa.

Isäntämaiden lisäksi harjoitukseen osallistuvat Alankomaat, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Tanska, Yhdysvallat sekä NATO AWACS-johtokeskuskoneella.

ACE 19 -harjoitus tuo pohjoisen taivaalle monitoimihävittäjien lisäksi myös kuljetus- ja yhteyskoneita, ilmatankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä kuljetus- ja pelastushelikoptereita.

Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa). Lentotoimintaa on myös helatorstaina. Lentotoiminta-alue sijoittuu Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi, sekä Kallax Ruotsissa ja Bodö ja Örlanti Norjassa.

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät miltei viikoittain yhteisiä ilmataistelukoulutukseen keskittyviä Cross Border Training (CBT) -lentokierroksia, joiden osallistujat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin. Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia voidaan soveltaa myös laajoihin lentotoimintaharjoituksiin.

Harjoituksen kansainvälisenä tavoitteena on harjoituttaa osallistuvia yksiköitä toimimaan monikansallisissa ilmaoperaatioissa, harjoitella turvallista ja tehokasta eri hävittäjätyyppien keskinäistä ilmataistelua, harjoitella yhteistoimintakykyä käyttämällä NATO:n toimintamenetelmiä sekä isäntämaatuen antamista ja toteuttaa kustannustehokas harjoitus käyttäen Cross Border Training -konseptia.

Harjoituksen kansallisena tavoitteena on muun muassa kehittää hävittäjätaktiikkaa ja osaamista ilmaoperaatioiden eri tehtävissä sekä ilmataistelussa erilaisia hävittäjätyyppejä vastaan, kehittää yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa haastavassa uhkaympäristössä sekä harjoitella isäntämaatuen antamista Rovaniemen tukikohdassa.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä Rovaniemen tukikohdassa toimien normaaleissa päivittäisissä tehtävissään. Harjoitukseen ei osallistu reserviläisiä.