Siviili-ilmailun vuoden 2023 vuosipäivän teemana ilmailuinnovaatioiden edistäminen

ICAO_kylttiKansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO perustettiin 7. joulukuuta 1944 ja sen perustamispäivänä vietetään siviili-ilmailun päivää (International Civil Aviation Day, ICAD, FlyDay). Nyt vuonna 2023 kansainvälisen lentoliikenteen haasteet liittyvät erityisesti ilmastovaikutuksiin, jotka vaatiivat toimijoilta ennennäkemättömän suurta maailmanlaajuista yhteistyötä ja sitoutumista.

"Lentoliikenne on ehdottoman välttämätöntä yhteisöjen elinvoimaisuuden ja kestävän kehityksen kannalta maailmanlaajuisesti. ICAO juhlii lentoliikenteen palautumista lähes ennalleen tämän vuoden kansainväliseen siviili-ilmailupäivään mennessä", sanoi ICAO:n pääsihteeriJuan Carlos Salazar.

"Juhlimme myös jäsenvaltioiden ja muiden sidosryhmiemme kanssa saavutettua ennennäkemättömän korkeaa lentoturvallisuustasoa ja toimia kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Hallitukset ovat olleet selkeitä ICAO:lle astetuista prioriteeteissa, jotka ovat nolla kuolemantapausta ja nollapäästöt. ICAO tavoittelee näitä päämääriä selkeällä visiolla", jatkoi Salazar.

ICAO:n neuvosto on asettanut ilmailuinnovaatiot tulevaisuuden lentoliikenteen kehittämistä koskevan visionsa ytimeen. Tämä näkyy myös vuoden 2023 kansainvälisen siviili-ilmailupäivän teemassa, joka on innovaatioiden edistäminen maailmanlaajuisen lentoliikenteen kehittämisessä.
 
Siviili-ilmailun kansainvälinen teemapäivä julistettiin vuonna 1994 Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n 50. juhlavuoden kunniaksi. Vuonna 1996 YK:n yleiskokous tunnusti sen myös viralliseksi YK:n teemapäiväksi.
 
Vuosittain 7. joulukuuta vietettävänä vuosipäivänä vahvistetaan tietoisuutta siviili-ilmailun merkityksestä sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen moottorina. Samalla muistutetaan myös ICAO:n roolista kansainvälisen ilmailun turvallisuuden, tehokkuuden ja sääntelyn edistäjänä.