Helsinki-Malmin lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain. Finavian tilastojen mukaan vuonna 2012 Helsinki-Vantaan kentälle laskeutui 86 982 ilma-alusta ja Helsinki-Malmille 38 450. Muut kentät jäävät kauaksi tästä, esimerkiksi Kajaanin kentälle laskeutui vain 1 432 ilma-alusta. "Vastakkain ovat yli 10 000 tulevaa asukasta ja 70 harrastajalentäjää", Kyllönen totesi Helsingin Sanomien mukaan. Malmin kentällä toimii useita lentokerhoja, joissa on tuhansia jäseniä ja aktiivisesti lentäviä noin 700. Jo tämä on kymmenkertainen määrä ministeri Kyllösen esittämään Malmin harrastajamäärään. Pelkästään laskuvarjohyppyjä tehdään Malmilla noin 5000 vuodessa. Suomen Ilmailuliitto pitääkin ministerin lausuntoja tältä osin tarkoituksellisen harhaanjohtavina. Ministeri Kyllönen on myös maininnut, että ”harrastelentäjille ja muille kentän käyttäjille löytyy kyllä uusi paikka”. Tätä uutta paikkaa ovat eri tahot etsineet jo vuodesta 1987 lähtien, toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt. Suomen Ilmailuliitto kysyykin nyt tiedotteessaan: "Rouva ministeri, missä on tuo korvaava paikka?". SIL:n mukaan usein kuulee esitettävän, että kyseessä olisi vain harrastuslentäjien kenttä, joka on este kaupungin kehittämiselle. Helsinki-Malmilla sijaitsee esimerkiksi Rajavartiolaitoksen keskeinen meripelastustukikohta. Sieltä helikoptereilla on nopea pääsy Suomenlahdelle, jossa Helsingin edustalla on eräs maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista.
Koska Helsingin kaupungin kaavoitushankkeet Sipoon luovuttamilla alueilla eivät ole edenneet kaupungin toivomalla tavalla, katseet ovat jälleen kääntyneet Malmin lentoaseman suuntaan. Jos kaavoitus pääkaupunkiseudulla olisi yhtä hyvin hoidettu kuin jätehuolto tai joukkoliikenne, ei tonttipulaa olisi. Tonttimaata on, mutta tuskallisen hidas kaavoitus estää kohtuuhintaisen rakentamisen. Tyhjää tilaa ei Helsingistä todellakaan puutu. Raimo Ilaskivi muistuttaakin blogissaan, miten esimerkiksi Haltialassa on maata viljelyskäytössä.
Lentoliikenteen vastuullinen järjestäminen osana infrastruktuuria on syytä tehdä tarkastellen pitkän aikavälin tarpeita. Metropolialue ei tulevaisuudessa pärjää yhdellä lentoasemalla, toteaa Ilmailuliitto tiedotteessaan. Raskas lentoliikenne hoidetaan Helsinki-Vantaalta, liike-elämä sekä muut ilmailun tarjoamat palvelut on sijoitettava ns. kakkoskentälle. Malmi vastaa sijainniltaan Tukholman Brommaa. Se on ns. Cityairportina ollut Ruotsissa jo 90-luvulta aktiivisen jälleenkehityksen kohteena, puheet Bromman alasajosta loppuivat jo aikoja sitten. Ehkäpä sama malli toisi tässäkin asiassa Malmi keskusteluun uusia näkökulmia! Ilmailuliitto haluaa toimia sillanrakentajana keskusteltaessa Malmin lentoaseman tulevaisuudesta. Helsinki-Malmia on tulevaisuuden tarpeiden kannalta arvioitava huolella. Historia ei tule antamaan hätiköidyille ratkaisuille hyvää arvosanaa. Liikenneministeri Kyllönen Helsingin Sanomissa SIL:n toiminnanjohtaja Latikka Iltalehdessä Raimo Ilaskiven Blogi aiheesta
|
|||