Toukokuussa 2014 avatussa erikoisnäyttelyssä esitellään tullin takavarikoimia tavaroita lentoliikenteen alkuvuosilta ja näyttelyssä on esillä runsaasti ennennäkemätöntä aineistoa. Monipuolisessa näyttelyssä johdatetaan katsoja ajassa taaksepäin seuraamaan millaisissa oloissa tehtiin ensimmäiset tullitarkastukset ja kuinka lentoliikenteen tullivalvonta sai alkunsa.
Muita erikoisnäyttelyn helmiä ovat mm. vanhat lehtiartikkelit ja kuvat lentoasemalta sekä takavarikoidut esineet, mukaanlukien ns. 30 tonnin kengät, joiden kannassa kuljetettiin timantteja. Näyttelystä löytyy myös maininta Meksikon vuoden 1968 olympiajoukkeelta takavarikoidusta viinalastista.
Lentotullin työmaa laajeni 1930-luvulla myös maakentille Turun Artukaisiin (1935) ja Helsinki-Malmin lentokentälle (1936). Vuonna 1953 Seutulan (Helsinki-Vantaa) lentoasemalla kävi jo 5000 ulkomaankonetta, jotka kuljettivat noin 100 000 lentomatkustajaa. Lentorahtia oli 50-luvun lopulla tarkastettavana jo yli 1000 tonnia.
Kesällä 1930 Sääski-kone luovutettiinkin Merivartiolaitokselle ja vuonna 1933 edelleen museoitavaksi. Nykyisin Sääski-kone roikkuu Kotkan Merikeskus Vellamon katossa. Museossa esitellään Taivaallista tavaraa -näyttelyn lisäksi myös Tullin yli 200-vuotista historiaa. Vierailijalle selviää myös mitä tarkoittavat mm. ammattisanat hivakka, bumerangi, patavahti ja pilkutus. Näyttelyssä käydään läpi myös nykypäivän Lentotullin arki ja haasteet.
Tullimuseoon on vapaa pääsy ja mahdollisuus opastettuihin kierroksiin etukäteen sovittaessa. Suomenlinnaan pääsee mm. HSL:n lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta. Lentoposti.fi:n uutinen Forum Marinumin erikoisnäyttelystä: Turussa noustaan merimuseossa Vedestä lentoon - vetonaulana Ju-52-ohjaamo Lue myös:
|
|||