Ulkoministeriö järjestää evakuointimahdollisuuden Israeliin jääneille suomalaisille

Elina_ValtonenSuomen ulkoministeriö järjestää lähipäivinä yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa evakuointimahdollisuuden Israeliin jääneille suomalaisille. Ulkoministeriön mukaan Israelissa ja Palestiinalaisalueilla on edelleen yli 150 poistumiseen tukea tarvitsevaa suomalaista. Norjan ulkoministeriö ja Norwegian järjestävät pohjoismaalaisille suunnatun evakuointilennon jo 11. lokakuuta.

Tilanteen ennakoimattomuuden vuoksi ulkoministeriö järjestää evakuointimahdollisuuden apua tarvitseville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille. Israelista pois pääsy kaupallisilla lentoyhteyksillä on vaikeutunut ja turvallisuustilanteen heikkenemistä ei voi sulkea pois.

"Suomen viranomaiset ovat pitäneet yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin", sanoi ulkoministeri Lepomäki.

Ministerin mukaan Israelista on edelleen tarjolla kaupallista lentoliikennettä, mutta yhteydet ovat kysyttyjä. Matkustajille on tuotu tietoon myös vaihtoehtoja kuten lauttayhteys Haifasta Kyproksen Larnacaan tai maayhteys Jordanian puolelle Ammanin lentokentälle.

Ulkoministeri Elina Valtonen kehotti valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa alueella edelleen olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen elleivät ole sitä jo tehneet. Hänen mukaansa Israelissa ja Palestiinalaisalueilla on edelleen yli 170 poistumiseen tukea tarvitsevaa suomalaista.

Ulkoministeriö jatkaa järjestelyjä tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa ja pyrkii tarjoamaan evakuointimahdollisuuden lähipäivinä. Evakuointi toteutetaan mahdollisuuksien mukaan Suomeen tai lähimmälle turvalliselle alueelle, matkustajan suostumuksella ja hänen omalla kustannuksellaan. Asiassa on tehty erittäin tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Norwegian_737_nose_1Ulkoministeriö on tarkemmista järjestelyistä suoraan yhteydessä matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin ja tarpeen mukaan suomalaisiin matkanjärjestäjiin. Muut suomalaiset, jotka tarvitsevat apua Israelista ja Palestiinalaisalueilta poistumiseen, voivat olla yhteydessä ministeriön päivystykseen.

Norjan ulkoministeriö tiedotti yhdessä Norwegianin kanssa järjestävänsä evakuointilennon Tel Avivista Osloon. Lennon operaattori on Norwegian ja lento operoimaan jo keskiviikkona 11. lokakuuta. Evakuointilento lähtee Tel Avivin Ben Gurionin lentokentältä kello 19.00 paikallista aikaa. Koneen määränpää on Oslo. 

Lue myös: