USAF:n KC-135 Stratotankerin ilmatankkausletku putosi maahan Kihniön seudulla

Ilmavoimat_ilmatankkaus_KC135_2xHNYhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen letku irtosi ja putosi maastoon Kihniön kaakkoispuolelle 16. maaliskuuta. Putoamisesta ei aiheutunut muita vaurioita kalustolle tai henkilöstölle.

Ilmatankkauskone osallistui Suomen ja Yhdysvaltain ilmavoimien yhteistoimintaharjoitukseen, joka käynnistyi 16. maaliskuuta. KC-135 Stratotankerin letkun putoamisen syyksi arvioidaan teknistä vikaa. Ilmavoimat vahvisti Lentoposti.fi:lle aamupäivän aikana ettei letkuvauriossa ole ollut kyse Hornet-hävittäjän ottamasta kontaktista.

Ilmatankkausletku on kiinni tankkauskoneen siivessä olevassa podissa. Letkun päässä on tankkauskori. Letku ei osunut tankkaukseen valmistautuneisiin koneisiin tai vaurioittanut niitä pudotessaan. Tiedossa ei ole putoamisesta aiheutuneita vaurioita maassa.

Suomen ilmavoimien Hornetit ilmatankataan letku- ja korimenetelmällä, kun samaan harjoitukseen osallistuvat Yhdysvaltain ilmavoimien F-15 Eagle -hävittäjät tankataan puomimenetelmällä.

Yhteistoimintakierrokselle osallistui tankkerin lisäksi Yhdysvaltain ilmavoimien 48. hävittäjälennoston F-15 Eagle -monitoimihävittäjiä ja Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Yhteistoimintakierroksen lentotoiminta suuntautui pääosin Tampereen, Seinäjoen, Kokkolan, Oulun ja Jyväskylän väliselle harjoitusalueelle. Suomen ilmavoimien on ollut määrä harjoitella myöhemmin kuluvan viikon aikana myös Saksan ilmavoimien Eurofighter Typhoonien kanssa.

Harjoitustoiminta jatkuu ilmatankkauskoneen letkusäiliön vauriosta huolimatta normaalisti. Nyt 17. maaliskuuta Suomen yllä lentää jo toinen USAF:n KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone.

Edellisen kerran USAF:n KC-135 Stratotankerin ilmatankkausletku putosi Suomen yllä suoritetussa harjoituksessa vuonna 2016. Tuolloin letku katkesi epäonnistuneessa Hornet-hävittäjän tankkausyrityksessä.

Vastaava letkun putoaminen Suomen yllä tapahtui myös harjoituksessa vuonna 2015. Myös se vaurioitui Hornetia tankatessa. Kyseinen letku löydettiin maastosta noin vuotta myöhemmin. MH

Päivitys kello 11.45: Lisätty tieto ilmavoimien vahvistuksesta ettei vaurio liittynyt otettuun ilmatankkauskontaktiin.

Lue myös: