USAF:n WC-135C Constant Phoenix -erikoiskone Eurooppaan - syynä kohonnut säteilytilanne

WC135_Constant_Phoenix_USAFYhdysvaltain Ilmavoimat on lähettänyt WC-135C Constant Phoenix -erikoiskoneensa Eurooppaan. Sen tehtävää ei ole julkistettu mutta taustalla oletetaan olevan Euroopan ilmakehän kohonneet jodin isotoopin 131 pitoisuudet. Säteilymittauksiin erikoistunut WC-135C lähti 22. helmikuuta lennolle, joka suuntautui Norjaan ja Barentsin merelle.

USAF:in Boeing WC-135C Constant Phoenix (62-3582) saapui Englannin Ilmavoimien RAF Mildenhallin tukikohtaan 17. helmikuuta. Keskiviikkona 22. helmikuuta se nousi ilmaan ja suuntasi radiokutsulla "Flory 58" kahden Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen kanssa kohti Norjaa ja Barentsin meren aluetta.

Koneita seurasi samalle reitille myös RC-135W Rivet Joint -signaalitiedustelukone, joka käytti radiokutsua "Pulpy 81".

Koneiden lopullista lentorataa ei voi seurata lennonseurantapalveluista huolimatta niiden niiden käyttämistä ADS-B, Mode S ja MLAT-teknologioista. Operatiivisten lentojen aikana kyseiset erikoiskoneet eivät lähetä julkisesti saatavilla olevaa tietoa niiden sijainnista.

WC-135C "ilmanhaistelijakone" on erikoistunut tekemään mm. säteilymittauksia ja sitä on aiemmin käytetty mm. Pohjois-Korean rakettilaukaisujen ja Japanin Fukushiman ydinvoimalaturman yhteyksissä sekä Tsernobylissä.

WC-135-koneet otettiin käyttöön vuonna 1965. Ne perustuvat Boeingin C-135 Stratolifter -koneisiin. Alunperin niitä valmistettiin kymmenen ja myöhemmin vielä yksi EC-135C konvertoitiin WC-135-koneeksi. Molemmat koneet ovat W tai C-versiosta riippumatta varustettu samalla laitteistolla. Eurooppaan saapunut koneyksilö on juuri tämä vuonna 1998 konvertoitu WC-135C yksilö.

Nykyisin käytössä on kaksi WC-135-konetta. Niitä voidaan operoida maksimissaan 33 hengen miehistöllä mutta tehtävien ja niissä mahdollisesti saatavan säteilyn takia miehistöä on huomattavasti vähemmän.  Constant Phoenix -modifioidut koneet mittaavat ilmakehän pitoisuuksia reaaliajassa. Koneen runkoon on asennettu partikkeleita keräävät laitteet.

 
Kohonnutta säteilyä havaittu lähes koko Euroopassa - alkuperä ei tiedossa

STUK_mittaus_1Monien Euroopan maiden ulkoilmassa havaittiin tammikuussa pieniä määriä radioaktiivista jodia. Havaitsemisrajan ylittävä määrä jodin isotooppia 131 mitattiin ainakin Suomessa, Norjassa, Puolassa, Tšekissä, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa, kertoo Suomen säteilyturvakeskus.

Alustavien tietojen mukaan havaintoja tehtiin 2. tammikuuta ja erityisesti Norjassa.

STUK:lla on Kotkassa, Kajaanissa ja Rovaniemellä on ns. suurtehokerääjä, joka imee tunnissa 900 kuutiota ilmaa lasikuitusuodattimen läpi. Imatran, Kuopion, Sodankylän ja Ivalon asemilla keräysnopeus on 150 kuutiota tunnissa.

Suomessa jodin määrä ilmakehässä oli erittäin pieni, mutta Rovaniemen ja Kotkan ilman radioaktiivisuuden valvonta-asemilla  kerätyistä näytteissä se pystyttiin havaitsemaan.

STUKin mukaan tilanne oli samankaltainen muissakin jodihavainnoista kertoneissa maissa. Suurimmat pitoisuudet mitattiin Puolassa, mutta sielläkin ne olivat hyvin kaukana pitoisuuksista, joilla voisi olla mitään vaikutusta ihmisten terveyteen.

Jodin alkuperää ei tiedetä. Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa ja sitä valmistetaan monissa maissa eri puolilla maapalloa. Isotooppi saattaisi liittyä myös vuotaviin sotilaslaitteisiin tai jopa ydinkokeeseen. Näistä ei kuitenkaan ole mitään näyttöä.