Wizz Air ostaa vuosittain 36000 tonnia Nesteen SAF-lentopolttoainetta - kolmen vuoden sopimus

WizzAir_A320_1Neste ja Wizz Air ovat sopineet uusiutuvan Neste MY -lentopolttoaineen toimituksesta vuodesta 2025 eteenpäin.  Wizz Air voi ostaa Nesteen SAF-lentopolttoainetta (Sustainable Aviation Fuel)  36 000 tonnia vuodessa kolmen vuoden ajan. Halpalentoyhtiö käyttää polttoainetta Euroopan ja Ison-Britannian reiteillään.

Nesteeltä ostettava uusiutuva lentopolttoaine on keskeinen osa Wizz Airin ympäristöstrategiaa, jonka mukaan lentoyhtiö pyrkii pienentämään hiilidioksidipäästöintensiteettiään 25 prosenttia matkustajakilometriä kohti vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Wizz Air pääsi vuonna 2022 vuositasolla kaikkien aikojen alhaisimpaan hiilidioksidipäästöintensiteettiin, joka oli 55,2 grammaa matkustajakilometriä kohti. Lentoyhtiö on hankkinut jatkuvasti uusia Airbus A321neo -koneita ja korvannut vanhempia koneita.

"Wizz Air on alan edelläkävijöitä vastuullisuudessa, ja tämä sopimus osoittaa, kuinka tarjoamme lentoyhtiöille mahdollisuuden käyttää uusiutuvaa lentopolttoainetta reittiverkostoissaan. Meillä on ilo tehdä yhteistyötä Wizz Airin kanssa yhtiön hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi", sanoi  Nesteen uusiutuvista lentopolttoaineista vastaava apulaisjohtaja Jonathan Wood.

Uusiutuva lentopolttoaine sekoitetaan tavanomaiseen lentopolttoaineeseen, ja se toimii saumattomasti jo käytössä olevien polttoaineiden jakelujärjestelmien ja lentokoneiden moottorien kanssa. Uusissa lentokoneissa voidaan käyttää enintään 50-prosenttista polttoainesekoitetta, jossa puolet on oltava perinteistä fossiilista lentopolttoainetta.

Suomalainen Neste on maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen tuottaja. Nesteen nykyinen tuotantokapasiteetti kasvaa 1,5 miljoonaan tonniin vuoden 2023 loppuun mennessä. Neste MY -lentopolttoaine vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80% polttoaineen koko elinkaaren aikana fossiilisen lentopolttoaineen käyttöön verrattuna.

SAF-polttoaineen käyttön on laajalti tunnustettu keskeiseksi ratkaisuksi ilmailualan päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi.