Budjettiesityksessä vahvistetaan Rajavartiolaitoksen resursseja - Vartiolentolaivue jatkaa Turussa

Raja_Dornier_closeup_1Hallitus huolehtii vuodelle 2025 esitetyssä talousarvioesityksessä Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Talousarvioesityksessä vahvistetaan Rajavartiolaitoksen ja poliisin resursseja, jonka lisäksi Suomi huolehtii myös Nato-velvoitteistaan. Vuoden 2025 talousarvioesitys käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa 23. syyskuuta.

Hallitus päätti budjettiriihessään ehdottaa sisäministeriön hallinnonalalle yhteensä 2,2 miljardia euroa vuoden 2025 talousarviossa. Hallinnonalan määräraha laskee ensi vuonna 372 miljoonaa euroa verrattuna tähän vuoteen. Säästöissä noudatetaan kuitenkin hallituksen päätöstä, jonka mukaan operatiivisissa tehtävissä eli kenttätyössä toimivien poliisien ja rajavartijoiden määrä ei vähene.

”Ensi vuoden budjettiehdotus on osoitus siitä, että hallituksella on tahto vahvistaa turvallisuutta. Suomessa apua saa hädän hetkellä”, toteaa liikenne- viestintä ja sisäministeri Lulu Ranne.

Talousarvioesityksessä sisäasiainhallinnon määrärahatason laskuun vaikuttavat muun muassa kertaluonteisten lisäysten poistuminen, maahanmuuttomenojen vähentyminen sekä säästöpäätökset. Hallituksen keväällä linjaamissa julkishallinnon säästöissä kuitenkin poliisin, Rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin säästöosuudet on pidetty maltillisina.

 MVX_Turku_tukikohtaTalousarvioehtotuksessa Rajavartiolaitokselle ehdotetaan kuutta miljoonaa euroa välttämättömiin materiaali- ja kalustohankintoihin sekä itärajan valvontaan. Resursoinnilla vahvistetaan myös Rajavartiolaitoksen varautumista kyberuhkiin. Ehdotuksen mukaisesti Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen toiminta jatkuu myös Turun lentoasemalla.

Valtioneuvosto antaa vuoden 2025 talousarvion eduskunnalle 23. syyskuuta. Eduskunta päättää talousarviosta joulukuussa. Talousarvioesitys on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Alijäämäarvio on 0,5 miljardia euroa pienempi kuin vuodelle 2024 on budjetoitu mukaan lukien toinen lisätalousarvio. Talousarvion mukainen valtionvelka nousee vuoden 2025 lopussa arviolta 181 miljardiin euroon vuoden 2024 lopun 169 miljardista eurosta.