Dassault esitteli uuden sukupolven NGF-hävittäjän mallia Euronaval-messuilla - tukialushanke julkistettiin

Dassault_Groupe_v12Dassault Aviation ja Airbus julkistivat keväällä 2018 kehittävänsä yhteistyössä uuden sukupolven eurooppalaista FCAS (Future Combat Air System) -ilmataistelujärjestelmää. Nyt ranskalaisvalmistaja Dassault esitteli Euronaval-messuilla uutta NGF (New Generation Fighter) -koneen mallia. Ranska julkisti messuilla myös uuden lentotukialushankkeen.

Dassault_NGF_UCASDassault Aviation esittelee Pariisissa 23.-26. lokakuuta järjestettävillä Euronaval-messujen osastollaan laajasti tarjontaansa. Esillä ovat mm. Rafale M -hävittäjä, Falcon 2000MRA  ja ATL2 -merivalvontakoneet.

Niiden lisäksi osastolta löytyy mallit FCASiin kuuluvasta miehittämättömästä UCAS (Unmanned Combat Air System) -järjestelmästä sekä tulevasta NGF (New Generation Fighter) -hävittäjästä.

Dassaultin esittelemä tulevaisuuden NGF-hävittäjän malli vaikuttaa häivekykyiseltä eikä siinä ole lainkaan sivuvakaajia. Uusi tukialuskäyttöönkin suunniteltu konetyyppi on vielä erittäin aikaisessa suunnitteluvaiheessa.

IMG-20180426-WA0015Dassaultin ja Airbusin yhteisessä FCAS -hankkeessa on määrä korvata nykyiset Eurofighter- ja Rafale-monitoimihävittäjät uudella järjestelmällä. Siihen kuuluisi seuraavan sukupolven hävittäjä ja  MALE UAV:t (Medium-Altitude Long-Endurance) sekä risteilyohjukset ja parvissa lentävät dronet.

Ensimmäiset NGF-hävittäjän demokoneet ovat alustavien tietojen mukaan valmiita vuonna 2025. Käyttöönotto olisi vuosien 2035-2040 välillä.

Ranska julkisti Euronavalissa myös lentotukialuksen uusimisohjelman. Nykyinen uudistettavana oleva Charles de Gaulle -tukialus valmistuu käyttöön vuoden 2019 aikana.

CharlesdeGaulle_tukialusCharles de Gaulle on pituudeltaan 261,5 metriä ja painaa 42 500 tonnia. Sen kannelta voi toimia 40 lentokonetta ja helikopteria ja alukseen mahtuu 1900 merimiestä. Tämä ainoa käytössä oleva tukialus purjehtii vielä pitkälle 2030-luvulle mutta tarvitsee kuitenkin seuraajaa.

Myös tukialushanke on aikaisessa suunnitteluvaiheessa ja seuraavan 18 kuukauden aikana selvitellään vaatimuksia ja valmistellaan teollista yhteistyötä, joka tarvitaan tukialuksen valmistamiseksi aikataulussa ja kustannustehokkaasti.

FCAS-hankkeella korvattavat hävittäjätyypit ovat ehdolla myös Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa nykyisen Hornetin suorituskyvyn korvaajiksi.

dassault_NGF_bottomdassault_NGF_side

 

 

 

 

 


Lue myös aikaisempia uutisiamme aiheesta: