Destia kartoittaa maastoa RPAS-kopterilla

Destia_RPAS_Camflight8_1Destia on hankkinut käyttöönsä Camflight8-kopterin kartoituskäyttöön. Käytettävä RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) -kartoitusrobotti on 8-moottorinen noin kahdeksan kiloa painava miehittämätön ilma-alus, jolla tehdään ympäristön nopeaa kartoitusta suurella tarkkuudella. Miehittämättömien ilma-alusten (UAV) käyttö siviilitoimijoiden sovelluksissa on kovassa kasvussa.

"Kartoitusrobotti kartoittaa yhden lennon aikana noin 30–50 hehtaarin alueen ja tuloksena syntyy tarkka ortomosaiikki kuvauskohteesta sekä maastosta laskettavaa 3D-pistepilviaineistoa. Uudella ilmakuvausteknologialla aineisto on niin tarkkaa, että kohteet ovat juuri oikeassa suunnassa eli esimerkiksi puut ovat pystyssä eikä kuvasarjassa poikittain", Destian mittauspalveluiden yksikön päällikkö Tuukka Räsänen kertoo.

Camflight8-kopterin halkaisija on 106 cm ja sen maksimilentopaino on 8,9 kg, josta hyötykuormaa on 0,6 kg. Toiminta-aikaa se tarjoaa noin 45 minuuttia.

Kartoitusrobotti on oiva väline kohteisiin, joissa liikkuminen on vaikeaa tai jopa vaarallista tai kun kohde vaatii tarkkaa paikkatietoa ja korkeaa laatua kuvattaessa matalalta tai viistosta. Kartoitusrobotista löytyy GPS-paikannus, sensoreita, kamera ja radiolinkki maahan. Robotti seuraa tietokoneelle syötettyä lentosuunnitelmaa.

"Destialla on pitkäaikainen kokemus mittaustöistä. Kartoitusrobotti täydentää mittausosaamisemme laajaa tarjontaa ja parhaimman tuloksen saamme, kun perusrunkomittaus on tehty ensin huolella. Tarjoamme asiakkaillemme mittauksen kaikki välineet perusrunkomittauksesta UAV- kuvauksiin sekä tarvittaessa myös suoritamme jälkikäsittelyä tuotetulle aineistolle, kuten esimerkiksi pintamallin teko ja massalaskenta".

Kartoitusrobotti on kuvannut muuan muassa Destian omistamia soranottoalueita ja kiviainesvarantoja. Kuvien avulla on tehty kivi- ja maa-ainesten massalaskennat. Lisäksi asiakkaille on tehty erilaisia lähtötietojen keräyksiä suunnittelutyötä varten.

"Kokeilemme kartoitusrobottia erilaisissa ympäristöissä ja teemme tällä hetkellä aktiivisesti kehitystyötä löytääksemme uusia käyttökohteita robotille. Olemme saaneet erityisesti kiitosta asiakkailtamme työn tarkkuudesta ja laadusta sekä aineiston nopeasta toimitusajasta. Etumme on, että koneen ohjaamisesta ja tiedon käsittelystä on vastuussa eri henkilöt. Näin pystymme tuottamaan aineiston nopeallakin aikataululla asiakkaillemme".

Lue myös: