Drooni-sana lisätään Kielitoimiston sanakirjaan

Drone_1Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy kesällä 2018 päivitetty versio. Uusia hakusanoja on tulossa reilut 600, ja yli tuhatta vanhaa sana-artikkelia on muutettu. Mukana on myös miehittämätöntä ilmailua koskeva drooni-sana.

Drooni-sana poimittiin mukaan kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan vuonna 2016. Eri lähteistä sanatietokantaan päätyi vajaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Sanatietokantaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan, kielenhuollon ja muun tutkimuksen tarpeisiin. Nyt drooni päätyy myös Kielitoimiston sanakirjaan.

Uusimman vuoden 2018 päivityksen sisältö on jo valmis ja mukaan tulee yli 600 uutta hakusanaa. Julkaisu tapahtuu kuitenkin vasta ennen kesää. Parhaillaan käynnissä on tekninen käsittely, jota seuraa uusimman version koekäyttö. Sen tekee sanakirjan toimitus.

Kielikeskuksen mukaan drooni (engl. drone) on tav. kauko-ohjattava miehittämätön ilma-alus. Droonit ovat levinneet sotilaskäytöstä mm. tutkimus- ja huvikäyttöön. Niitä nimitetään usein myös lennokeiksi.

Suomessa eri julkaisuissa on ollut esillä erilaisia käsitteitä koskien kasvavaa miehittämätöntä ilmailua. Termistöä ovat mm. UAS (Unmanned Aerial Systems) UAV (Unmanned Aerial Vehicle), RPAS  (Remotely Piloted Aircraft Systems) sekä alkuperäinen drone-sana.

Kielitoimiston sanakirja on Kotimaisten kielten keskuksessa laadittu suomen kielen sanakirja, jonka tarkoituksena on kuvata suomen nykyisen yleiskielen keskeiset sanavarat. Sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa. Se pohjautuu laajaan, jatkuvasti kartutettavaan nykykielen sana-arkistoon.

Kielitoimiston sanakirja tukeutuu kannanotoissaan Kotimaisten kielten keskuksen suomen kielen lautakunnan päätöksiin.

Kielitoimiston sanakirja (päivitys: 28.2.2017)