Esitutkinta Finavian johdannaissopimuksista valmistui ja etenee syyteharkintaan

Finavia_sign_2Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Finavian johdannassopimuksista ja asia siirtyy syyteharkintaan. Poliisin mukaan esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että Finavia Oyj:n entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja ovat syyllistyneet rikokseen ryhtyessään johdannaissopimuksiin.

Finavia Oyj teki asiamiehen välityksellä tutkintapyynnön Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle 15.9.2015. Tutkintapyynnössä Finavia Oyj pyysi poliisia tutkimaan onko Finavia Oyj:n entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja syyllistyneet rikokseen ryhtyessään Finavia Oyj:n ohjeiden vastaisiin johdannaissopimuksiin vuosina 2009 -2011.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinta on suorittanut esitutkinnan Finavia Oyj:n tutkintapyynnön perusteella rikosnimikkeellä luottamusaseman väärinkäyttö. Esitutkinnassa on kuultu neljää Finavia Oyj:n palveluksessa ollutta henkilöä epäiltynä rikokseen.

Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että Finavia Oyj:n entinen rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja ovat syyllistyneet rikokseen ryhtyessään johdannaissopimuksiin.

Finavian Oyj:n sisäisten ohjeiden mukaan johdannaissopimuksia on voitu käyttää suojautuakseen lainojen korkomuutokselta suurten investointeja varten otettujen lainojen takia. Suojaustarkoituksessa on, ohjeistuksen mukaan, voitu käyttää vähäisen riskin sisältäviä tavanomaisia koronvaihtosopimuksia suojautuakseen korkoriskiltä. Epäillään, että johdannaissopimuksilla ei ole toimineet suojaavina.

Lisäksi epäillään, että tutkinnan kohteena olevat 14 sopimusta ovat olleet strukturoituja monimutkaisia johdannaisia, jotka ovat sisältäneet merkittävän riskin. Johdannaissopimuksista aiheutunut vahinko on konkretisoitunut 34 miljoonaan euroon sopimusten purkamisen yhteydessä.

Lisäksi poliisi on tutkinut syytä epäillä kynnyksellä, onko Finavia Oyj:n entinen toimitusjohtaja ja entinen talousjohtaja laiminlyöneet Finavia Oyj:n rahoitustoiminnon asianmukaisen järjestämisen ja raportoinnin Finavia Oyj:n hallitukselle sekä laiminlyöneet rahoituspäällikön ja varatoimitusjohtajan tekemien sopimusten valvonnan.

Lue myös: