Eurofighter Typhoon -hävittäjillä lennetty jo yli 500 000 lentotuntia

MM7307_031118aaEurofighter Typhoon -laivaston lentotuntimäärät ovat kasvaneet kovaa vauhtia erityisesti ilmavalvonta- ja taistelulentojen myötä. Nyt eri Ilmavoimien Eurofighterit ovat ylittäneet jo 500 000 lentotunnin rajan. Näitä eurooppalaisvalmistajan hävittäjiä on Euroopan alueella on lähes 500.

Eurofighter Jagdflugzeug GmbH raportoi sen valmistaman hävittäjälaivaston ylittäneen jo 500 000 lentotuntia 9. marraskuuta 2018. Yhtiön mukaan Typhoon on osoittanut taistelukykynsä ja on erittän luotettava ja sillä on paikkansa taivaalla myös tulevaisuudessa.

"500 000 lentotunnin ylittäminen alleviivaa sen faktan, että Eurofighter Typhoon on Naton Euroopan ilmapuolustuksen selkäranka", kommentoi Eurofighter Jagdflugzeug GmbH:n toimitusjohtaja Volker Paltzo.

Royal Airforce in Coningsby 500kEurofighter Typhoonin ensilento tapahtui vuonna 1994 ja ensimmäinen sarjatuotantokone lensi helmikuussa 2003. Palveluskäyttöön se saatiin ensimmäisenä Saksassa elokuussa 2004.

Vuonna 2013 Eurofighter Typhoon laivasto ylitti 200 000 lentotuntia ja 2015 ylitettiin 300 000 lentuntia. Nyt hävittäjälaivaston ylittäessä puoli miljoonaa lentotuntia ovat sen työntövoimanlähteet eli Turbo GmbH EJ200 -moottorit ylittäneet jo miljoona lentotuntia.

 Eurofighter Typhoonin kehitystyö jatkuu edelleen ja seuraavissa päivityksissä luvassa on uusi AESA-tutka, uusia sensoreita ja järjestelmiä sekä aseita. Myös EJ200 -moottoriin suunnitellaan tehtäväksi suorituskykyparannuksia.

EF_ecaptor_pirateKaikkiaan Eurofighter Typhooneita on tilattu 623 koneen verran. Niillä lentävät nykyisin mm. Englannin, Saksan, Italian ja Espanjan Ilmavoimat. Muita koneen tilanneita maita ovat Saudi-Arabia, Oman, Kuwait ja Qatar.

Suomenkin Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa nykyisen F/A-18 Hornet -hävittäjän suorituskyvyn korvaajaksi tähtäävä Eurofighter Typhoon on kenties jopa Euroopan suurin yksittäinen puolustusteollisuushanke.

Hävittäjäohjelmaa johtaa Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, jossa ovat mukana Airbus Defence and Space, BAE Systems Military Air & Information sekä Leonardo. Yhtiön asiakkaana on NATO Eurofighter and Tornado Management Agency (NETMA). Myös Eurojet-moottori on neljän valtion yhteistyössä kehittämä ja mukana ovat Rolls-Royce, MTU Aeroengines, ITP ja Avio. Suomelle Eurofighter Typhoonia tarjoaa BAE Systems.