Finavia parantaa palveluitaan sähköautoilijoille Helsinki-Vantaalla

LentoasemaFinavia ottaa käyttöön Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajien sähköautojen latauspisteitä. Näin pyritään edistämään sähköautoilun lisääntymistä sekä vähentämään pitkällä tähtäimellä lentoasemalle suuntautuvan maaliikenteen ympäristövaikutuksia.

”On hienoa ja tärkeää, että Finavia voi ensimmäisten joukossa olla mukana tarjoamassa sähköautojen latauspisteitä matkustajillemme lentoaseman P1-pysäköintitalossa. Uudet ja helppokäyttöiset latauspisteet ovat osa kestävää kehitystä ja ympäristövastuullisuutta, johon lentoasemalla kuuluvat myös käyttämämme sähköautot ja muun muassa valaistustekniikan uusiminen”, toteaa Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Marko Tikkanen Finaviasta.

Finavia tarjoaa matkustajille neljä sähköautojen latausasemaa lentoaseman parkkihalli P1:ssä. Parkkiruudut sijaitsevat lentoaseman palvelukerroksen sisäänkäynnin lähellä ja ovat helposti saavutettavissa. Latausasemat sopivat sekä keskinopeaan että hitaaseen lataukseen. Käytännössä lataus toimii dataliittymällä. Käyttäjä soittaa tai lähettää tekstiviestin latausaseman numeroon ja saa latauspisteen käyttöönsä.

Kovin suurelle kohderyhmälle palvelu ei ole suunnattu. Koko Suomessa on sähköautoja noin 150. Viime vuonna niitä rekisteröitiin 50.

Sähköautojen latausverkoston rakentaminen onkin niiden nykyiseen käyttömäärään suhteutettuna verrattain kallista. Siksi Finavia on toteuttanut latauspistokkeet yhteistyössä kumppaneidensa kanssa.

Sähköalalla toimiva teknologiayhtiö Ensto sekä digitaalista näyttötekniikkaa valmistava Symbicon ovat yhteistyössä kehittäneet latauspisteen, jossa auton lataamisen lisäksi näytetään mainontaa kulujen kattamiseksi. Mainosratkaisujen tarjoajana toimii ulkomainosyhtiö Clear Channel.

Energiatehokkuus Finavian ohjenuorana

Finavia pyrkii parantamaan energiatehokkuuttaan jatkuvasti. Oman toiminnan hiilidioksidipäästöt ovat tiukassa tarkkailussa ja uusia vähähiilisiä ratkaisuja pyritään ottamaan käyttöön.

Energiatehokkuutta on parannettu muun muassa asentamalla syksyllä 2013 Helsinki-Vantaalla parkkihalli P5:een led-valaistus. Led-valaistuksella saavutetaan yli 80 prosentin energiansäästö verrattuna aikaisempaan valaistusratkaisuun.

Päästöt vähenevät vastaavasti noin 180 tonnia hiilidioksidia vuodessa. Se vastaa noin prosentin verran Finavian oman toiminnan päästöistä Helsinki-Vantaalla.

Lisäksi Finavian tavoitteena on lisätä vaihtoehtoisten käyttövoimien hyödyntämistä omissa kulkuneuvoissaan. Finavialla on tällä hetkellä käytössään sähköauto Helsinki-Vantaan pysäköintipalvelussa. Pysäköintialueiden välillä liikennöivien bussien vaihtoehtoisia käyttövoimaratkaisuja tutkitaan.

Finavian lentoasemista Helsinki-Vantaa ja Lapin kuusi lentoasemaa ovat mukana kansainvälisen lentoasemajärjestön ACI:n hiiliohjelmassa ACA (Airport Carbon Accreditation). Osana hiiliohjelmaa Finavian lentoasemat ovat pystyneet tasaisesti vähentämään oman toiminnan päästöjään.

Lue myös:

Artikkeli: Kohti kestävää kehitystä ja Bio-hubia