”Olemme käyneet läpi yhdessä henkilöstömme sekä muiden sidosryhmiemme kanssa useita eri vaihtoehtoja saavuttaa säästöjä pahoin tappiollisessa lennonvarmistusliiketoiminnassamme", toteaa lennonvarmistuksen liiketoimintajohtaja Raine Luojus Finaviasta.
Finavia tiedotti 12. elokuuta 2013 päättäneensä aluelennonjohdon ja sen yhteydessä toimivien tukitoimien mahdolliseen siirtämiseen liittyvän yt-neuvottelun. Tämän yt-neuvottelun perusteella Finavia on päättänyt tuottaa aluelennonjohdon palveluita vuodesta 2015 alkaen sekä Vantaalla että Tampereella.
Lennonjohtajia ei ole yt-prosessin aikana ollut irtisanomisuhan alla. Lennonjohdon tukitehtävien osalta päätökset tehdään osana lennonneuvontapalveluihin liittynyttä yt-prosessia, josta Finavia tekee lopulliset ratkaisut syksyn 2013 aikana. EU edellyttää eri maiden lennonvarmistuspalveluiden tuottajien tiivistävän yhteistyötään tukipalveluiden tuottamisessa, ja tähän liittyen Suomi selvittää eri yhteistyömuotoja Norjan, Viron ja Latvian kanssa muodostetussa Pohjois-Euroopan NEFAB-ilmatilalohkossa. Turvallisuustarkastelut kaiken lähtökohtana Finavia on tehnyt turvallisuustarkastelut liittyen aluelennonjohdon toimintoihin Vantaalla. Turvallisuustarkastelujen perusteella ei ole löytynyt minkäänlaisia lentoturvallisuutta vaarantavia tekijöitä.
Aluelennonjohdon perustaminen Vantaalle tiivistää aluelennonjohdon ja Helsinki-Vantaan lennonjohdon yhteistyötä, millä on myönteinen vaikutus toiminnan laatuun. Aluelennonjohdon toiminnan jatkuvuus häiriötilanteissa paranee. Lentoliikenteen murros pakottaa uudistamaan lennonvarmistuksen toimintatapoja Finavia Oyj kattaa lennonvarmistusliiketoiminnan tappiot Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupallisilla tuotoilla.
”Lentolippujen hintojen alentuminen monilla reiteillä ja alan kilpailun kiristyminen on saanut lentoyhtiöt etsimään kustannussäästöjä koko palveluketjustaan. Lisäksi EU:lla on voimakas tahto alentaa ilmatilanhallinnan kustannuksia Euroopassa. Finavian lennonvarmistus tuottaa joka vuosi merkittävästi tappiota", Raine Luojus sanoo. Toimintatapojen uudistaminen on välttämätöntä, ettei lennonvarmistuspalveluiden kustannustaso heikennä Suomen lentoliikenteen kilpailukykyä nyt, kun olemme tosissamme panostamassa Suomen vahvaan asemaan kansainvälisessä vaihtoliikenteessä”.
Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY ihmettelee Finavian säästötoimia ja harkitsee jatkotoimia. "Käymme tilanteen läpi ja päätämme mahdollisista jatkotoimenpiteistä lähipäivinä", kertoo SLJY:n puheenjohtaja Sami Fabritius.
SLJY muistuttaa, että komission vaatimukset lennonvarmistuksen osalta vuosille 2015-2019 ovat vasta jäsenmaiden käsittelyssä. Euroopassa useat lennonvarmistuspalveluiden antajat kritisoivat voimakkaasti komission epärealistisia vaatimuksia ja niiden läpimeno on epävarmaa. "Mitä tekee Finavia? Pyrkii tuhoamaan hyvin toimivan järjestelmän epävarmojen oletusten perusteella. Nyt olisi syytä ottaa järki käteen ja odottaa rauhassa, missä muodossa komission vaatimukset toteutuvat", ihmettelee Fabritius. "SLJY on kaikesta huolimatta valmis auttamaan Finaviaa tekemään hyviä ja järkeviä päätöksiä, joilla suomalaisen lennonvarmistuksen kilpailukyky turvataan myös tulevaisuudessa", Fabritius lupaa. Lue myös aluelennonjohdon vaiheista kuten Pohjois-Suomen lennonvarmistuskeskuksen muutosta Tampereelle: Aluelennonjohto palaamassa takaisin Seutulaan?
|
|||