Finavia saattaa estää pienkoneilmailun Helsinki-Vantaalla - Malmin sulkemisen uhka toi pienkoneet pääkentälle

Malmi_traffic_2Finavia ohjeistaa yleisilmailijoita sääntöjen noudattamisesta Helsinki-Vantaan lisääntyneen pienkoneilmailun takia. Lentoasemalla ja sen läheisessä ilmatilassa liikkuvia yleisilmailijoita kehotetaan noudattamaan ilmailun pelisääntöjä ja samalla Finavia täsmentää yleisilmailuun Helsinki-Vantaan ympäristössä liittyviä ohjeita.

Ohjeita täsmennetään, koska yleisilmailijat ovat osoittaneet aiempaa suurempaa halua käyttää Helsinki-Vantaan lentoasemaa kaupallisen lentoliikenteen ruuhka-aikoina. Finavia käy uudistetut pelisäännöt läpi yleisilmailijoita edustavan Suomen Ilmailuliiton kanssa.

Finavia_Luojus_Raine_1”Helsinki-Vantaan lentoasema on koko Pohjolan johtava vaihtokenttä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Se on ennen kaikkea suunniteltu kaupalliselle lentoliikenteelle, jonka sujumisesta Suomen elinkeinoelämä on riippuvainen. Siksi on tärkeää, että myös yleisilmailijat sitoutuvat niihin pelisääntöihin, joita suuren kansainvälisen kentän liikenteen ohjaaminen vaatii", toteaa lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Raine Luojus Finavia Oyj:stä.

"Kyse on ennen kaikkea lentoturvallisuuden varmistamisesta, mutta samalla myös siitä, että pidämme Suomen ilmatilan tehokkaana ja kansainväliselle lentoliikenteelle houkuttelevana”.

Pienkoneet_EFHK_1Malmin lentoaseman mahdollinen sulkeminen on saanut pienkoneilmailijat harkitsemaan operaatioiden siirtämistä läheiselle Helsinki-Vantaan lentoasemalle. 

Lentoaseman kaupalliselle liikenteelle aiheutui viivästyksiä perjantaina 29. elokuuta, kun runsaat 20 pienkonetta saapui yhtäaikaisesti lentoasemalle.

Finavian mukaan viivästykset johtuivat muun muassa siitä, että Helsinki-Vantaan prosessit on ennen kaikkea suunniteltu kaupallisen lentoliikenteen ehdoilla. Pienkoneet eivät Finavian mukaan kaikilta osin noudattaneet lentoaseman ja lennonjohdon määrittämiä ohjeita.

Finavia ilmoittaa voivansa jatkossa lentoturvallisuuden varmistamiseksi lennonjohdon keinoin estää pienkoneiden laskeutumisen Helsinki-Vantaalle ruuhka-aikoina, jos ilmailun määräyksiä ei noudateta. Lentoturvallisuuden lisäksi Finavia on sitoutunut Suomen kaupallisen lentoliikenteen kilpailukyvyn edistämiseen.

Lue myös: