Fintraffic uudisti lentosuunnitelman laadintaan käytettävän AIS.fi-verkkopalvelun

ATCC_superiFintraffic Lennonvarmistus Oy on uudistanut ilmailijan verkkopalvelun aiempaa modernimmaksi. 30. marraskuuta käyttöönotetussa uudistuksessa verkkopalvelun sisältö säilyi pääosin ennallaan ja varsinainen suurempi muutos koskee lentosuunnitelman jättämistä. Voimaan tuli myös muutoksia kauko-ohjattujen lennokkien ja ilma-alusten RPAS-lentosuunnitelmien osalta.

AIS.fi-palvelu siirtyi uudelle julkaisualustalle 30. marraskuuta. Samalla uudistui myös lentosuunnitelman laatiminen, joka vaatii asiakkailta rekisteröitymisen palvelun käyttämiseksi. 

Asiakkaan lentosuunnitelmat tallentuvat palveluun hänen omalle sivulleen. Asiakas voi käyttää lentosuunnitelmia uudelleen ja muokata niiden sisältöä sekä asettaa eniten käytetyt lentosuunnitelmat suosikkilistalle.

Palvelussa täytetty lentosuunnitelmakaavake lähetetään Fintrafficin FPC:lle (Flight Planning Center). Mikäli kaikki on kunnossa vahvistaa FPC lentosuunnitelman lähettämällä viestin asiakkaan sähköpostiosoitteeseen.

Ongelmatapauksissa FPC ottaa yhteyttä asiakkaaseen, mutta mikäli hyväksyntää tai yhteydenottoa ei kuulu 15 minuutissa voi asiakas olla itse puhelimitse yhteydessä FPC:hen. Jos lentosuunnitelmassa on korjattavaa FPC ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja korvaa  ongelman lentosuunnitelmassa yhteistyössä.

Jos asiakkaalla on tarve esimerkiksi viivästyttää (DLA), muuttaa (CHG) tai perua (CNL) lentosuunnitelma voi hän soittaa FPC:lle ja pyytää lähettämään tarvittava sanoma.

Jos kyseessä on Eurocontrolin IFPS-järjestelmään lähetettävä lentosuunnitelma,
saa asiakas sähköpostiinsa FPC:n lähettämän sanoman lisäksi myös IFPS:n vastaukset sekä mahdolliset sääntelysanomat. Myös tieto mahdollisesta manuaalikäsittelystä lähetään asiakkaalle.

Samanaikaisesi päivittyi myös RPAS-lentosuunnitelman (Remotely Piloted Aircraft Systems) ohjeistus, joka toi muutoksia sekä miehittämättömän ilma-aluksen konetyypin että matkalentonopeuden merkitsemiseen. Ilma-aluksen tyypin osalta tulee jatkossa ilmoittaa merkinnällä FFLO (Forward Flight Lift Only), mikäli kyseessä on vain vaakasuoraan lentoon kykenevä miehittämätön ilma-alus tai VFHC (Vertical Flight and Hover Capability), mikäli kyseessä on lisäksi pystylento- että leijumiskykyinen miehittämätön ilma-alus.

Fintrafficin mukaan rekisteröityminen ja kirjautuminen lentosuunnitelmien täyttämiseksi on uudella sivustolla yksinkertaista ja asiasta on AIS.fi-sivustolla tarjolla kattava ohjeistus ja opastusvideo.