FlyBy Guys toteutti dronevaloshown Helsingin yllä - 400 dronea esitti vaihtuvia kuvioita yötaivaalla

FBG_pukki_1FlyBy Guys toteutti Suomen ensimmäisen suuren mittakaavan dronevaloshown Helsingissä Töölönlahden yllä maanantai-iltana 2. lokakuuta. Taivaalla nähtiin erilaisia kuvioita, joiden muodostamiseen käytettiin 400 dronea. Vastaavat drone-esitykset ovat saaneet suuren suosion maailmalla.

Maanantai-iltana 2. lokakuuta 400 erioiseen käyttötarkoitukseen muokattua Parrot Bebop -dronea oli valmiina niille aidatulla lentokentällä Helsingin Hesperian puistossa. Dronet oli varustettu Dronisosin dronevalojärjestelmällä ja edessä olisi näyttävä esitys.

FBG_dronefield_laajaVarsinainen showtime yksityistilaisuudelle oli iltayhdeksältä. Harjoituksia oli tehty aiempina päivinä aamuyöllä, jolloin tapahtuma onnistuttiin pitämään pääosin pienen piirin tiedossa. Myös asiakas halusi säilyttää anonymiteettinsä.

FBG_SuttonSateen uhka aikaisti esitystä hieman ja esitys alkoi noin 25 minuuttia etuajassa. 400 dronea nousi ilmaan lentokentältään Töölönlahden ylle oopperatalon ja Linnunlaulun välissä.

Noin metrin päässä toisistaan autonomisesti lentäneet dronet loivat valoilla taivaalla erilaisia liikkuvia kuvioita sekä tekstejä ja logoja. Esitys kesti kaikkiaan kahdeksan minuuttia, jonka aikana dronet olivat korkeimmillaan noin 100 metrin korkeudessa.

Aikataulumuutos onnistui, sillä taivaalta alkoi sataa heikosti vettä noin viisi minuuttia shown päättymisen jälkeen.

"Dronet eivät pidä vesisateesta eli kuiva sää on ehdoton vaatimus. Myös tuuliset olosuhteet ovat riski dronelaivueelle. Pidämme tuulirajana 10 m/s", kertoi FlyBy Guysin Stephen Sutton Lentoposti.fi:lle.

FBG_operaattoriKoko dronearmadaa ohjattiin valoshown aikana yhdellä lennonohjausohelmistolla, jonka kehittäjä on Dronisos. Droneshow'n ohjauksesta vastasi yksi henkilö, jonka lisäksi mukana oli dronelentäjä, projektin vetäjä ja asiakas. Heidän lisäkseen mittavan droneshown valmisteluun lentokentällä tarvittiin viitisen avustajaa ja visuaalista tarkkailijaa. Vastaava dronevaloshow voidaan toteuttaa sen koosta riippuen 8-10 henkilöllä.

FBG_yleisoaValoshown toteuttanut Flyby Guys sai marraskuussa 2022 virallisen hyväksynnän Dronisosin dronevaloshown käyttöön. Sen myötä FlyBy Guys sai mahdollisuuden toteuttaa droneilla valoesityksiä kansainvälisillä markkinoilla. Dronisos puolestaan on järjestänyt vuodesta 2016 lähtien yli 50 000 dronelennätystä yli 25 maassa ympäri maailmaa.

Yksi FlyBy Guysin merkittävistä valoesityksistä tehtiin Taiwanissa 1500 dronella. Yhtiö suorittaa droneilla myös muita hankkeita kuten lämpökuvauksia ja rakenteiden sekä rakennusten tarkastuksia.

Tällaiset näyttävät dronevaloshowt voisivat olla osittain myös juhlapäivien ilotulitusten korvaajia vaikka toiminta on osin säärajoitteista. Vastaavia drone-esityksiä nähtäneen Suomessa jatkossa enenevissä määrin. HK, MH

FBG_175yrsFBG_kasvot_1FBG_dronefield_close

 

 

 

 

 

FBG_drone

 

 

 

 

 

FBG_elainhahmoFBG_logo

 

 

 

 

 

 

 

 

FBG_pukki_2FBG_kasvot_2