Helsingin ylle laaja ilmailua rajoittava alue Martti Ahtisaaren hautajaispäivänä 10. marraskuuta

Ahtisaari_nodronezonePresidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset järjestetään perjantaina 10. marraskuuta. Poliisi turvaa valtiollisten hautajaisten sujumista ja ohjaa liikennettä. Hautajaisten aikana rajoitetaan myös ilmailua käytännössä koko kantakaupungin alueella.

Presidentti Ahtisaaren siunaus toimitetaan Helsingin Tuomiokirkossa perjantaina 10. marraskuuta kello 13. Valtiollisiin hautajaisiin odotetaan yli 800 kutsuvierasta. Siunaustilaisuuden jälkeen noin kello 14.30 saatto liikkuu Tuomiokirkolta kohti Hietaniemen hautausmaata.

Poliisi kehottaa välttämään omalla autolla liikkumista noin kello 14–16 välisenä aikana saattoreitin läheisyydessä. Myös julkinen liikenne ohjataan saaton ajaksi poikkeusreiteille.

Saattoreitti: Unioninkatu – Aleksanterinkatu (Meritullintorin suuntaan, kiertää päävartioston) – Pohjoisesplanadi – Unioninkatu (kiertää Presidentinlinnan) – Aleksanterinkatu – Mannerheimintie – Arkadiankatu – Pohjoinen Rautatiekatu – Mechelininkatu – Hietaniemen hautausmaan poikki vanhan kappelin portilta Hietaniemen uudelle kappelille. Reitin kesto on kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia.

AhtisaariPresidentti Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaan alueelle, jossa sijaitsevat presidenttien Mauno Koiviston, Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.

Hautaan lasku alkaa Hietaniemessä noin kello 15.45 ja kestää puoli tuntia. Hautaan laskuun osallistuvat presidentti Ahtisaaren lähiomaiset ja ylin valtiojohto. Puolustusvoimat asettaa presidentin haudalle kunniavartion hautajaispäivälle.

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi maanantaina 16. lokakuuta Helsingissä. Hän oli kuollessaan 86-vuotias. Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.


Laaja ilmailua rajoittava alue - droneilla ei asiaa taivaalle

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaispäivälle Helsingin kantakaupungin ylle on perustettu ilmailua tilapäisesti rajoittava alue EFR570. Alue yltää maan ja veden pinnalta 1300 jalan korkeuteen eli valvotun ilmatilan alarajaan saakka. Lentokieltoalue on voimassa 10. marraskuuta kello 09.00-20.00 välisenä aikana.

Ahtisaari_nodronezone_2Yksittäisiä medioita lukuun ottamatta poikkeuslupia miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättämiselle ei myönnetä.

Laajan lentokieltoalueen syy on poliisin oman ilmailun turvaaminen ja tapahtuman turvallisuuden takaaminen. Rajoitukset eivät siis koske esimerkiksi sotilas-, rajavartio-, poliisiviranomaisia.

Luvattomasti miehittämätöntä ilma-alusta lennättävä syyllistyy ilmailurikkomukseen, josta poliisi voi määrätä sakon. Lennättäjä voi syyllistyä myös muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Poliisi voi tarvittaessa ottaa ilma-aluksen myös haltuun.


Puolustusvoimat vastaa arvostetun entisen ylipäällikkönsä valtiollisten hautajaisten sotilaallisista kunnianosoituksista

Puolustusvoimista hautajaispäivän kunniatehtäviin osallistuvat Maavoimien kunniakomppania, Puolustusvoimien kunniaosasto ja Kaartin soittokunta.

Surusaatto ja kunniaosasto pysähtyvät ja viettävät 60 sekunnin hiljaisen hetken Presidentinlinnan edustalla, minkä jälkeen kunniaosasto, signalisti ja rumpuryhmä suorittavat sotilaalliset kunnianosoitukset. Kunniaosasto koostuu Maa-, Meri- ja Ilmavoimien sotilaista.

Kaikkiaan hautajaispäivän sotilaallisissa kunnianosoituksissa ja muissa järjestelyissä on mukana yhteensä noin 800 sotilasta, joista yli sata on kadetteja.