Helsinki-Vantaalla suuronnettomuusharjoitus 12.9. - kuvitteellinen lento-onnettomuus "HARJOITUS"

pelastusajoneuvo_1Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen ympäristössä järjestetään 12. syyskuuta 2024 SAR (Search and Rescue) -suuronnettomuusharjoitus. Kello 9.00-16.00 välisenä aikana järjestettävään harjoitukseen osallistuu useita viranomaisia ja muita organisaatioita. Lentomatkustajille harjoitus näkyy vaarattomana savuna, jonka lisäksi alueella näkyy normaalia enemmän hälysajoneuvoja.

pelastusajoneuvo_3Vuoden 2024 suuronnettomuusharjoitus ei aiheuta ei aiheuta häiriöitä Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaliikenteelle. Harjoituksen aikana lentoaseman ympäristössä liikkuu kuitenkin tavallista enemmän hälytysajoneuvoja ja alueella saattaa näkyä vaaratonta savua.

Varsinainen harjoitusskenaario pysyy pidetään salassa myös harjoitukseen osallistuvilta tahoilta. Aiempina vuosina harjoituksissa on tapahtunut kuvitteellinen lento-onnettomuus.

Pelastustyöt ilmaliikenneonnettomuustilanteessa edellyttävät viranomaisilta ja muilta toimijoilta saumatonta yhteistyötä ja harjoitusten avulla varmistetaan toiminnan sujuvuus kaikissa olosuhteissa.

SAR2022_1Harjoitukseen osallistuvat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen lisäksi Vantaan ja Keravan ja Uudenmaan hyvintointialueet, HUS, Itä-Uudenmaan Poliisi, Keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos, Onnettomuustutkintakeskus, Hätäkeskuslaitos, Vantaan kaupunki, Fintraffic, Finavia, Finnair, Nordic Regional Airlines, Airpro, Fintraffic, Aviator, Swissport ja Suomen Punainen Risti.

SAR2024_1Edellisen kerran suuronnettomuusharjoitukset on järjestetty Helsinki-Vantaalla vuosina 2022 ja 2018. Tavoitteena on järjestää joka toinen vuosi oikea harjoitus ja joka toinen vuosi ns. karttaharjoitus, jossa ei toimita kentällä. Koronaviruspandemia aiheutti taukoa normaaleihin harjoituksiin.

Lue myös: