Helsinki-Vantaan lentoaseman alueelle useita tunkeutumisyrityksiä - jopa kaksi tapausta viikossa

HEL_aita_1Helsinki-Vantaan lentoaseman alueelle on tehty noin viikon kuluessa kaksi tunkeutumisyritystä. Poliisin mukaan tapauksia on jo kuukausittain. Turvavalvotulle alueelle tunkeutuminen on rangaistava teko.

 

Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkinnassa muutama tapaus, jossa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueelle on tunkeuduttu luvatta.

"Lentoaseman alueelle on tunkeuduttu viimeisen noin viikon aikana kahdesti. Tapauksia ilmenee kuukausittain", kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lentoaseman vastuukomisario Harri Vihola Lentoposti.fi:lle. Aluksella 

Poliisi_T2_HELPoliisi tutkii tapauksia muun muassa rikosnimikkeillä ilmailurikkomus ja vahingonteko.

Viimeisimmissä tapauksissa henkilö oli kiivennyt aidan yli ja toisessa tapauksessa oli vahingoitettu aitaa ja kuljettu sen läpi. Tekninen valvonta hälytti paikalle lentoaseman vartijat. Poliisi korjasi molemmat henkilöt talteen. 

Kesäkuussa 2021 vahvasti päihtynyt henkilö ajoi autolla lentoasema-alueen aidan läpi ja tunkeutui myös asematasolla seisoneeseen matkustajakoneeseen.

"Haluamme muistuttaa ihmisiä siitä, että lentoasema on turvavalvottu alue, joka on aidattu hyvästä syystä. Aitojen toiselle puolelle meneminen ilman lupaa on rikos" , painottaa Vihola.

"Kyseessä voi olla liiallinen päihteiden käyttö, halu oikaista matkalla tai paremman näköalapaikan hakeminen", arvioi Vihola tekijöiden mahdollisia motiiveja Lentoposti.fi:lle. 

HEL_aita_2"Sama koskee ehdottomasti myös lentoaseman turvatarkastuspisteitä. Niiden ohittaminen ilman lentoaseman turvatarkastuksessa työskentelevien henkilöiden tekemää virallista turvatarkastusta on myös ehdottomasti kiellettyä", jatkaa Vihola. 

Pahimmillaan edellä mainittu toiminta voi johtaa ilmaliikenneonnettomuusvaaraan ja aiheuttaa poikkeustoimenpiteitä, jotka sitovat eri viranomaisresursseja tapauskohtaisesti pitkiksikin ajoiksi. 

"Toiminnan seurauksena mahdolliset viivästykset lennoissa saattavat aiheuttaa korvausvastuun ja tällöin sakkorangaistus alkaa tuntua pikkusummalta tällaiseen korvausvastuuseen nähden", muistuttaa Vihola.

Sakkorangaistuksen lisäksi vahingonteko voi johtaa käräjäoikeudessa korvausvastuuseen. MH

Lue myös: