Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenne palautuu edelleen muita eurooppalaisia lentoasemia hitaammin

HEL_airport_1Finavian lentoasemien kautta matkusti yhteensä vajaa 1,1 miljoonaa matkustajaa tammi-kesäkuussa 2021. Matkustajia oli 78,9 prosenttia vähemmän verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Helsinki-Vantaan lentoasema jäi vuoden ensimmäisellä puoliskolla merkittävästi jälkeen muista eurooppalaisista lentoasemista.

Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä ei ole palautunut samaa vauhtia muiden eurooppalaisten lentoasemien kanssa, mikä selviää Finavian tammi-kesäkuun lentoliikennetilastoista.

Keskimäärin Europan lentoasemilla matkustajamäärä jäi alkuvuodesta jälkeen 45 prosenttia verrattuna vuoteen 2020 ja 79 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2021 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 1 061 410 matkustajaa. Verrattuna vuoteen 2020 pudotusta on edelleen 78,9 prosenttia ja vuoteen 2019 huimat 91,7 prosenttia. Helsinki-Vantaan lentoaseman osalta matkustajamäärä oli 801 877. Verrattuna vuoteen 2020 pudotusta oli 79,9 prosenttia vuoteen 2020  ja vuoteen 2019 huimat 91,7 prosenttia.

PetriVuori_2021_1"Palautumisen osalta olemme muuta Eurooppaa jäljessä, ja alkanut kesä on vain hieman alkuvuotta valoisampi. Useat lentoyhtiöt ovat käynnistäneet Euroopan reittejään ja muutamat yhtiöt ovat aloittamassa tai jatkamassa lentojaan myös Suomeen. Näyttää siltä, että Suomen kattavat ja hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa ovat asteittain palautumassa", sanoo Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi matkusti tammi-kesäkuussa yhteensä hieman yli 800 000 ihmistä, joista 70 prosenttia oli kansainvälisten lentojen matkustajia. Vilkkaimmat reitit olivat Frankfurt ja Amsterdam. Matkustajia oli yhteensä 79,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

"Matkustusrajoitukset vaikuttavat edelleen maailmanlaajuisesti, mikä näkyy matkustushalukkuudessa ja matkustajien määrässä. Suomen matkustusrajoitukset ovat olleet hyvin tiukat koko alkuvuoden, mikä heijastuu tilastoihin", jatkaa Vuori.

Suomen lentoliikenteessä merkittävä osuus matkustajista tulee kansainvälisestä liikenteestä. Huhtikuussa siinä nähtiin hienoisia elpymisen merkkejä, kun Suomen hallitus lievensi matkustusrajoituksia.

Helsinki-Vantaan kautta kulki alkuvuoden 2021 aikana kaikkiaan 67 413 lähtevää vaihtomatkustajaa. Määrä on 85,7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020 ja  95,0 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Kaupallisten lentojen määrä Helsinki-Vantaalla on myös edelleen alhainen verrattuna pandemiaa edeltävään tasoon. Alkuvuoden 2021 aikana kaupallisia lentoja oli kaikkiaan 20 832. Lukumäärä on 54,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden ensimmäisen kuuden kuukauden ajanjaksolla ja 77,9 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2019.


Kotimaan matkustus ei ole palautunut vuoden 2019 tasolle


HEL_Twr_logo_2017_1Kotimaan lentomatkustuksen lievää palautumista on tapahtunut kesän kynnyksellä Kuopion, Oulun ja Vaasan lentoasemilla, joille on ollut lentoja koko koronapandemian ajan. Finavian verkostolentoasemien matkustajamäärä laski 75,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja oli yhteensä 260 000 matkustajaa.

Rahdin ja postin määrä kasvoi yhteensä tammi-kesäkuussa 7,8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Rahtia ja postia kuljetettiin Suomessa lentoteitse yli 80 000 tonnia.

Helsinki-Vantaan kautta kulki ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yhteensä 78 858 tonnia. Määrä on  8,4 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna ja 27,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

"Kotimaan liikenteessä lensi huhti-kesäkuun aikana edeltävää vuotta enemmän matkustajia. Oulu nousi suosituimmaksi kohteeksi ja kärkipäässä oli myös Rovaniemi. Finavian lentoasemilta voi lentää luottavaisin mielin. Olemme tehneet lukuisia järjestelyjä ja toimia turvallisen matkustamisen takaamiseksi", kertoo Vuori.

Kittilän lentoaseman matkustajalukuja selittää vilkas talvikausi, joka nosti lentoaseman yhdeksi maan vilkkaimmista asemista. Finnair ja Norra lopettivat liikennöinnin viidellä kotimaan reitillä ja sen seurauksena Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoasemille lennot palasivat toukokuussa valtion ostoliikenteenä ulkomaalaisin operaattorein. MH