Ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geustille Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininta

Geust_palkintoIlmailuhistorian asiantuntija, ilmailukirjailija ja diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust palkittiin Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininnalla. Suomen Ilmailumuseolla järjestetyn perinteisen ilmailukirjallisuuspäivän yhteydessä palkittu Geust on ollut mukana lähes parinkymmenessä ilmailukirjahankkeessa.

Carl-Fredrik Geust on kirjoittanut laajoja ja kattavia teoksia aiheista, joita ei muuten ole juurikaan käsitelty suomalaisessa ilmailu- tai sotakirjallisuudessa. Hänen osaamisensa nousi laajempaan tietoon vuonna 1979, jolloin Geust osana kolmehenkistä työryhmää julkisti kolmiosaisen  Red Stars in the Sky -kirjasarjan ensimmäisen osan.

Geustin ensimmäinen vain hänen nimissään julkaistu teos oli Under the Red Star - Luftwaffe aircraft in the Soviet airforce, joka julkaistiin vuonna 1993. Geustin viimeisin kirja Ilmavoimien kuvaustiedustelu 1939-1945 julkaistiin vuonna 2022. Kyseinen kirja valittiin keväällä 2023 vuoden ilmailukirjaksi. Geustin ilmailukirjallisuudella on laaja yleisö kotimaassa, mutta myös ulkomailla.

Geust_kirja"Kaikkiaan olen ollut mukana tekemässä toistakymmentä kirjaa ja yksin olen kirjoittanut kymmenkunta. Rakkain niistä on viimeisin eli ilmavoimien kuvatiedustelusta kertova kirjani", kertoi Geust Lentoposti.fi:lle Suomen Ilmailumuseolla.

Tämän kirjan alku sai varsinaisen sysäyksensä Suomen tunnetuimman tiedustelulentäjä Aimo Juholan 90-vuotispäivänä. Geust oli ollut tuolloin mukana tekemässä kirjaa Juholasta ja hänen artikkelinsa ansiossa perikunta antoi Juholan ilmailuhistoriallisen jäämistön Geustin haltuun.

"Jäämistö oli kaapissa vuosia, kunnes pandemia tuli. Muutimme vaimoni kanssa mökille Tammisaaren saaristoon Juholan ilmailuhistoriallinen jäämistö mukana. Silloin ajattelin, että nyt tai ei koskaan! Siitä se syntyi", jatkoi Geust Lentoposti.fi:lle.

Geust_palkinto2Ilmailumuseoyhdistyksen Ilmailukirjallisuusjaoksen mukaan suomalaisen ilmailukirjallisuuden eteen tehdyn merkittävän työn edellyttävän Carl-Fredrik Geustin huomioimista yhdistyksen myöntämällä Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininnalla.

Geust palkittiin Suomen Ilmailumuseolla 18. marraskuuta 2023 järjestetyn perinteisen ilmailukirjallisuuspäivän yhteydessä.

Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö -kunniamaininta on Ilmailumuseoyhdistyksen (IMY) Ilmailukirjallisuusjaoksen jäsenistön esityksestä myöntämä kunniamaininta. Se voidaan myöntää henkilölle, jonka työn voidaan katsoa edellyttävän merkittävää ja julkista huomionosoitusta. Ilmailukirjallisuuden Elämäntyö myönnetään harkinnan mukaan korkeintaan kerran vuodessa. Maininnan voi saada vain kerran.

Ilmailukirjallisuuspäivänä Ilmailumuseolla oli myynnissä laajasti ilmailukirjallisuusuutuuksia sekä vanhoja harvinaisuuksia ja muita ilmailutuotteita. Tapahtumassa järjestettiin perinteinen kirjahuutokauppa. MHkirjallisuuspaiva2023_2

kirjallisuuspaiva2023_1Syksyn 2023 Ilmailukirjallisuuspäivänä esillä olleet uutuuskirjat:

kirjallisuuspaiva2023_uutuudetTwin Wasp -hävittäjälentokoneet – Reino Myllymäki

Helsinki 1944 – ”taistelu pääkaupungista” poliittisen historian dosentti, tietokirjailija Ville Jalovaara.

Tauno Iisalo – Syöksypommittaja – Kauko Peltonen

Jääkärikenraali Aarne Snellmanin soturielämä – Harri Mustonen

Bertel Mårtenson – väärinymmärretty sankarí – Sanna Lönnfors


Liike- ja virkamatkustuksesta sekä kulkuvälineistä – Olli Kauremaa

Lentoon! Historiallinen romaani Suomen ilmavoimien alkuajoista – Timo Partanen

kirjallisuuspaiva2023_myynnissa_2

kirjallisuuspaiva2023_esilla

 

 

 

 

 

kirjallisuuspaiva2023_taide

kirjallisuuspaiva2023_myynnissa