Ilmapuolustusharjoituksen häirintäsilppu näkyi sadealueena Ilmatieteen laitoksen säätutkissa

silppu_ilmatieteenlaitosLohtajalla ja sen ympäristössä on käynnissä suuri Puolustusvoimien ilmapuolustusharjoitus, jossa toimitaan maalla, merellä ja ilmassa. Lauantaina mm. Ilmavoimien käyttämä tutkahäirintään tarkoitettu ohuista metallifolioliuskoista koostuva ns. silppu näkyi myös Ilmatieteen laitoksen sadetutkissa. Ilmiö oli ohimenevä, mutta tutka-animaatioissa näkyi selvästi miten silppupilvet etenivät tuulen mukana Lohtajan Vattajanniemen edustalta pidemmälle sisämaahan.

Silppu koostuu ohuista metallifoliosta leikatuista liuskoista, jotka hävittäjä laukaisee ilmavirtaan. Sopivasti mitoitettuna silppu sotkee mittaavan tutkan näytön. Menetelmä keksittiin jo toisen maailmansodan aikana ja liittoutuneet käyttivät sitä Saksan ilmapuolustuksen tutkien häiritsemiseen.

HN_MLU_ilmavoimatIlmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 -hävittäjien omasuojajärjestelmään kuuluu soihtuja ja silppua pienissä panoksissa taivaalle laukaiseva nykyisin BAE Systemsiin kuuluvan Tracorin valmistama AN/ALE-47 -järjestelmä koneen alapuolella.

Järjestelmä pystyy laukaisemaan automaattisesti heitteet kun koneen sensorit havaitsevat uhan. Ilmavoimien kuvassa vasemmalla heitekasetit näkyvät mustina neliöinä ilmasta-maahan -tehtävälle varustetun Hornetin rungossa (klikkaa kuva suuremmaksi).

Kuumat soihdut (englanniksi Flares) on tarkoitettu lämpöhakuisten ohjusten hakupäiden harhauttamiseen, silppu (Chaff) puolestaan tutkahakuisten. Jälkimmäinen vaikuttaa samalla myös ilmavalvontatutkiin aiheuttaen niihin häiriöitä.

Ilmavoimien HornetIlmavoimat käyttää rutiininomaisesti soihtuja harjoitellessaan ja myös lentonäytöksissä näyttävyyttä lisäävänä tehosteena (kuva oikealla). Soihtujen käytöstä sotaharjoituksissa tiedotetaan etukäteen, koska ne näkyvät maassa oleville yllättävinä valoilmiöinä taivaalla.

Silpun aiheuttamista tutkahäiriöistä ei tiettävästi ole aiemmin raportoitu. Häirintämenetelmien käytöllä luodaan ilmapuolustusharjoitukseen tositilanteeseen vertautuvaa ilmatilannekuvaa.

Myös merivoimien aluksilla on Rheinmetallin valmistamia MASS-heittimiä (Multi Ammunition Softkill System). Ne laukaisevat eri taajuusalueiden hakupäitä sotkevan heitteiden pilven havaitun uhan suuntaan. Mukana on myös silppua.

Ilmatieteen laitos julkaisi tutkahavainnostaan tiedon Twitterissä. Tutkakuvassa on eroteltu oikea sadealue ja etelämpänä näkyvä silpun aiheuttamat sateelta näyttävät alueet. +TT+

Lohtaja 1/14 -harjoituksen nettisivut

Lue myös: