Ilmavoimat osallistuu Frisian Flag 2014 -harjoitukseen Alankomaissa

FAF_HN_2Ilmavoimat osallistuu Alankomaissa järjestettävään Frisian Flag 2014 -harjoitukseen kuudella McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Suomen tavoitteena on kehittää Ilmavoimien kansainvälistä yhteistoimintakykyä ja parantaa kriisinhallintavalmiutta.

Alankomaiden Kuninkaalliset Ilmavoimat järjestää Frisian Flag 2014 -lentotoimintaharjoituksen Hollannin pohjoisosassa Leeuwardenin tukikohdassa 31. maaliskuuta - 11. huhtikuuta. Ilmavoimat on osallistunut Frisian Flag -harjoituksiin säännöllisesti vuodesta 2001 alkaen.

Harjoitukseen osallistuu noin 50 lentokonetta kymmenestä maasta. Suomen lisäksi Alankomaat on mukana kahdellatoista, Norja kuudella, Belgia neljällä, Portugali neljällä ja Tanska kahdella Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjällä. Saksa osallistuu kahdeksalla ja Espanja neljällä Eurofighter Typhoon II -hävittäjällä.

Lisäksi mukana on muun muassa ilmatankkaus- ja kuljetuskonekalustoa Alankomaista, Norjasta, Britanniasta, Saksasta ja Italiasta sekä Naton Boeing E-3A AWACS -johtokonekalustoa.

Suomen harjoitusosaston vahvuus on noin 50 henkilöä. Harjoituksen pääosasto saapuu Leeuwardenin tukikohtaan 28. maaliskuuta. Harjoitusosaston on määrä palata Suomeen 11. huhtikuuta.

HN_ilmatankkaus_1Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan pääosin Pohjanmeren yläpuolisessa ilmatilassa. Harjoitusalue koostuu Hollannin, Tanskan ja Saksan ilmatiloissa sijaitsevista alueista.

Suomen harjoitusosasto tukeutuu isäntämaan tuottamaan ilmatilannekuvaan ja tukikohtapalveluihin. Varakenttinä käytetään Hollannin ja Saksan sotilastukikohtia.

Frisian Flag 2014 -harjoituksen kokonaistavoitteena on harjoitella isojen lento-osastojen toiminnan suunnittelua, toimintaa ja raportointia vaativissa skenaarioissa. Suomen Ilmavoimien osalta järjestelyvastuussa on Karjalan Lennosto.

Suomen kansallisena tavoitteena on kehittää Ilmavoimien yhteistoimintakykyä osana laajaa monikansallista ilmaoperaatiota. Lisäksi tavoitteena on ylläpitää ja kehittää Ilmavoimien kansainvälisen NRF-valmiusyksikön suorituskykyjä.

Lue myös: