Ilmavoimien 100. lentoreserviupseerikurssi tarjoaa mahdollisuuden sotilasilma-alusten ohjaimiin

HN_F35_ilmav_2Suomen Ilmavoimien 100:nnen lentoreserviupseerikurssin hakuaika on käynnissä vielä 15. lokakuuta 2024 saakka. Ilmasotakoulussa Tikkakoskella annettava koulutus mahdollistaa uran Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaajana. Kurssille odotetaan jälleen lähes tuhatta hakemusta.

100. lentoreserviuopseerikurssi alkaa heinäkuussa 2024 ja palvelusaika on 347 vuorokautta. Kurssin läpäisseille avautuu mahdollisuus myös pidempään uraan sotilasilmailun saralla. 

Lentoreserviupseerikurssi tarjoaa ainutkertaisia mahdollisuuksia ja on edellytys ilmavoimien uuden suorituskyvyn eli F-35A Joint Fighter -hävittäjien ohjaimiin. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia on tarjolla myös Maavoimien ilmailussa NH90- ja MD500-helikoptereiden ohjaimissa yhteistyössä erikoisjoukkojen kanssa.

H215_mod_NH90Houkuttelevuuttaa lisää myös Rajavartiolaitoksen MVX-hankkeessa tilaamat uudet Bombardier Challenger 650 -liikesuihkukonealustalle toteuttavat monitoimivalvontakoneet sekä nykyinen H215 -meripelastushelikopterikalusto ja tulevat HekoX-hankkeessa hankittavat uudet helikopterit.

Nuorten kiinnostus sotilaslentäjän koulutusta ja uraa kohtaan on säilynyt vuodesta toisen korkeana. Lentoreserviupseerikurssin hakijamäärä on vakiintunut 600-800 hakijan välille.

Loppuvuodesta 2021 Ilmavoimat arvioi, että periaatteessa jo vuosina 2023-2024 lentoreserviupseerikurssille tulevat lento-oppilaat saattavat olla ensimmäisiä, jotka pääsisivät koulutuksesta lähes suoraan uuden Joint Fighterin ohjaimiin.

Ilmavoimien ajatuksena on kuitenkin ollut kierrättää ensimmäiset F-35A -ohjaajat Hornetien kautta ja laajentaa kokemusta sitä kautta. Tämä on kuitenkin kiinni myös Hornet-laivaston alasajosuunnitelmasta. Tämän hetken suunnitelmissa ilmavoimilla on jatkaa Hornet-koulutusta vielä vuosina 2027 ja 2028.

Raja_MVX_1Korkea maanpuolustustahto ja uudistuva ilma-aluskalusto vaikuttavat varmasti osaltaan myös hakijamääriin. Tämä tarkoittaa todennäköisesti kasvua hakijamäärissä, jonka myötä valinnat lentoreserviupseerikurssille päästään tekemään varsin edustavasta joukosta.

Hakuaika lentoreserviupseerikurssille päättyy 15. lokakuuta 2024. Hakemuksien tulee olla perillä Ilmasotakoulussa määräpäivän kuluessa. Kurssille voi hakea täyttämällä hakemuksen osoitteessa: https://asiointi.puolustusvoimat.fi.

Lentoreserviupseerikurssille voi hakea ennen kutsuntoja, mutta myös kutsuntojen jälkeen. Jo aloitettu varusmiespalvelus ei ole este hakeutumiselle, mutta se ei kuitenkaan saa olla käytynä loppuun asti.

Kutsu ensimmäiseen valintatapahtumaan ja ilmoitus mahdollisesti karsiutumisesta lähetetään hakijoile viimeistään 1. marraskuuta 2024.

 
Monivaiheiset valintakokeet

HW-373_cockpit_171111aHakijat läpikäyvät talven ja kevään aikana valintatestit, joihin kuuluu kuusi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa karsintaa tehdään muun muassa koulumenestyksen eli todistuksesta saatavien pisteiden perusteella.

Ilmasotakoulu kutsuu esikarsinnan läpäisseet hakijat valintojen toiseen vaiheeseen Tikkakoskelle. Tässä valintavaiheessa suoritetaan lihaskuntotestit sekä kognitiivista suorituskykyä mittaavat ja persoonallisuutta arvioivat testit. Muut valintavaiheet etenevät siten, että lopulliset tiedot valinnoista lähetetään hakijoille kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lentoreserviupseerikurssille valitaan kaikkiaan nelisenkymmentä henkilöä.


Grob_oppilaatGrobin ja Hawkin kautta ensilinjan hävittäjään

Lentoreserviupseerikurssilla siirryttiin tammikuussa 2022 antamaan koulutusta kokonaan Grob G 115 -alkeiskoulukoneilla (GO).

Koulukoneissa on ns. lasiohjaamo, joka helpottaa lento-oppilaiden siirtymistä edelleen Hawk-suihkuharjoituskoneisiin sekä aikanaan F/A-18 Hornet- tai F-35A -hävittäjiin.