Ilmavoimien CC-1 toteutti valvontalennon Baltian yllä - Puolustusvoimat lentää vastaavia lentoja jatkossakin

CC-1_150817Puolustusvoimat toteutti 10. lokakuuta 2023 valvontalennon Baltiassa Viron, Liettuan ja Latvian ilmatilassa Ilmavoimien C-295M -valvontalentokoneella. Kokonaisuudessaan valvontalento kesti noin seitsemän tuntia. Ilmavoimien CC-1 -koneessa on Lockheed Martin Dragon Shield -järjestelmä.

CC1-valvontalento1Suomen Ilmavoimien CC-1 -valvontalentokone lensi reitin Baltianmaiden itärajaa myötäillen aina Liettuen länsirajalle saakka eli lento myötäili myös Kaliningradin pohjoisrajaa. Puolustusvoimien toteuttama valvontalento näkyi Flightradar24-lennonseurantapalvelussa, kunnes se katosi paluulennolla näkyvistä noin Hämeenlinnan tasalla. Lento kesti kaikkiaan noin seitsemän tuntia.

Ilmavoimien Airbus C-295M -kuljetuskone (CC-1) on modifioitu siten, että Lockheed Martinin valmistaman Dragon Shield -valvontajärjestelmän ja työpisteet sisältävä kontti voidaan siirtää koneeseen ja siitä pois. Näin on varmistettu koneen monitoimikyky myös miehistön tai rahdin kuljetustarpeisiin. Kyseisen koneyksilön rungossa on merkittävä määrä erilaisia antenneja.

CC1-valvontalento2Puolustusvoimien lentotoiminta on suunnitelmallista ja osa normaalia Naton jäsenmaiden välistä yhteistoimintaa. Suomi suorittaa lentoja jatkossakin kumppaneiden ilmatilassa, jonka lisäksi kansainväliset kumppanit lentävät valvontalentoja Suomen ilmatilassa.

Lennot kehittävät Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lentojen yksityiskohtia ei operaatioturvallisuussyistä voida kertoa.

Ensimmäinen Suomen kansainvälisten kumppanimaiden toteuttama valvontalento suoritettiin Suomen ilmatilassa 25. maaliskuuta 2023. Suomen yllä valvontalentoja ovat suorittaneet ainakin Yhdysvallat, Ruotsi, Ranska ja Nato, jonka miehittämätön Global Hawk havaittiin Suomen yllä syyskuussa 2023.

CC-1_250923Lue myös: