Insta esitteli vaikutuskykyisen panoksen sisältävän Insta Steel Eagle -dronen

Insta_1Insta esitteli kumppaniensa kanssa kehitetyn innovatiivisen ja uudenlaisen miehittämättömän puolustusteknologian ratkaisun Insta Steel Eaglen. Kyseessä on vaativaan käyttöön suunniteltu drone, joka kuljettaa tehokkaan sirpalevaikutteisen panososan kohteen ylle. Tuoteuutuus on suunnattu kotimaan lisäksi myös kansainvälisille puolustussektorin markkinoille.

Uusi Insta Steel Eagle esitelläänkin ensimmäistä kertaa Lontoossa järjestettävissä puolustusalan Defence & Security Equipment International (DSEI) -tapahtumassa 12.-15. syyskuuta.

Dronen avulla kuulia sisältävä räjähdepanos voidaan kuljettaa ilmateitse halutun kohteen yläpuolelle ja räjäyttää.

  • Ylhäältä tuleva räjähdevaikutus on vapaasti säädettävissä dronen korkeuden mukaan.
  • Panoksen alueellinen sirpalevaikutus on laaja ja suuntautuu ylhäältä alas tarkasti haluttuun maaliin.
  • Teho on merkittävästi parempi verrattuna 120 mm - kranaatinheittimien luomaan sirpalevaikutukseen.

Insta_2Helppokäyttöisestä ja kuormankantokyvyltään räätälöitävissä olevasta drone-kalustosta on vastannut Nordic Drones Oy. Panososan kehittämistyön on tehnyt Leijona-Instituutti Oy, joka on osa Instan Puolustusliiketoimintaa. Räjähdepanoksen tuotannosta vastaa Oy Forcit Ab.

Insta Steel Eagle -dronen avulla 3000 kuulaa sisältävä 3,6 kg painoinen räjähdepanos voidaan kuljettaa ilmateitse halutun kohteen yläpuolelle ja räjäyttää. Panoksen alueellinen sirpalevaikutus on laaja, kun 90 asteen avautumiskulma, joka suuntautuu ylhäältä alas tarkasti haluttuun maaliin kattaen 20 metrin korkeudesta jopa 2000-neliömetrisen alueen. Kuulia osuu kohdealueelle 1,5 per neliömetri. 

Kuulat ovat tarkoituksesta riippuen valmistettu teräksestä tai volframista. 3,7 mm halkaisijaltaan oleva teräskuula läpäisee valmistajan mukaan 2 mm paksun teräksen ja volframikuula puolestaan 5 mm terästä. 

Steel Eagle -dronen toiminta-aika täydessä kuormassa on noin 7,5 minuuttia, jonka aikana voidaan lentää noin kuuden kilometrin päähän. Lentonopeus on noin 12-17 m/s. 

Dronen tyhjäpaino on 2 kg ja akku painaa 0,7 kg. Hyötykuormaa voidaan kuljettaa, jopa 3,8 kg. Dronen MTOW eli maksimi lentoonlähtöpaino on 6,5 kg. Roottorit mukaanlukien dronen halkaisija on 124,5 cm. 

Valmistajan mukaan dronella voidaan operoida jopa 15 m/s tuulessa ja 20 asteen pakkasessa. 

"Ainutlaatuista tuotetta voidaan hyödyntää maataistelun tukena strategisesti tärkeissä kohteissa täydentämään muuta tulenkäyttöä. Ylhäältä tuleva räjähdevaikutus on vapaasti säädettävissä dronen korkeuden mukaan. Teho on merkittävästi parempi verrattuna kranaatinheittimien luomaan sirpalevaikutukseen", kertoo Instan Puolustusliiketoiminnan myynti- ja asiakkuusjohtaja Tuure Lehtoranta. 

"Tuotekonsepti täyttää kaikki Suomen ratifioimat kansainväliset sopimukset (Ottawa, Geneve)",  jatkaa Lehtoranta.

Insta esittelee DSEI-tapahtumassa lisäksi Suomessa käytössä olevia ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmiä sekä Insta ANR -vastamelukuulokkeita (Active Noise Reduction), joita on aiemmin toimitettu Saab Gripen-hävittäjille Ruotsiin ja Brasiliaan sekä IPBAM-hengitysilmamonitoria (Insta Pilot’s Breath Air Monitor), joita Insta toimittaa Itävallan ilmavoimille Eurofighter-hävittäjälentäjien käyttöön.