Ivalon lentoasema ja lentotoiminta mukana Lapland Stronghold -paikallispuolustusharjoituksessa

Ivalo_terminaali_1Jääkäriprikaatin 2.–6. syyskuuta 2024 järjestämä Lapland Stronghold (Pohjoinen 2/24) -paikallispuolustusharjoitus jakautuu laajalle alueelle Inarin kunnan alueella. Toimintaa on myös Ivalon lentoasemalla. Harjoitukseen liittyy myös lentotoimintaa. Syksyn 2024 aikana paikallispuolustusharjoituksia järjestetään eri puolilla maata ja yhteisenä teemana on väestön suojaaminen ja yhteiskunnan toimintojen tukeminen.

Lapland Stronghodin tavoitteena on ylläpitää ja kehittää paikallisjoukkojen valmiutta alueellisiin taistelu- ja suojaustehtäviin sekä vahvistaa paikallisjoukkojen, viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistoimintakykyä ja varautumista häiriötilanteisiin. Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, eversti Ari Mure.

"Tilanneharjoituksissa Lapin rajavartioston ja Ivalon poliisiaseman viranomaiskiinteistössä, Ivalon lentoasemalla sekä Inarin kunnantalolla Ivalossa poliisin päätavoitteena on viranomaisyhteistyön parantaminen kuten muissakin yhteisharjoituksissa", kertoi komisario Jukka-Pekka Salmela Lapin poliisilaitokselta.

"Olemme suunnitelleet harjoitukset siten, että niissä korostuvat erityisesti toiminnan yhdessä johtaminen ja yhteiset käytänteet. Paikallistasolla meidän on äärimmäisen tärkeää tuntea muut viranomaiset ja yhteistyötahot. Nämä harjoitukset antavat meille siihen oivan mahdollisuuden", jatkoi komisario Salmela.

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 550 henkilöä ja 80 ajoneuvoa. Puolustusvoimien henkilöstö koostuu palkatusta henkilökunnasta, reserviläisistä ja varusmiehistä.

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuvat viranomaiset ovat Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin poliisilaitos, Lapin aluehallintovirasto, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Huoltovarmuuskeskus, Lapin hyvinvointialue ja Finavia sekä Inarin, Utsjoen, Enontekiön ja Muonion kunnat.

Viranomaisyhteistyön osalta harjoitustoimintaa on Ivalossa Rajankankaalla 3. syyskuuta, jossa, poliisin ja Lapin rajavartiolaitoksen harjoittelusta kuuluu laukausten ääniä ja näkyy savua.

Ivalon lentoasemalla harjoitus näkyy 4. syyskuuta. Tuolloin poliisin, Finavian ja Jääkäriprikaatin harjoitteluun käytettävä alue eristetään.

Inarin kunnantalolla Ivalossa 5. syyskuuta tapahtuvan viranomaisten yhteisharjoituksen toimintaan käytettävä kunnantalon alue eristetään ja kunnantalon palvelut ovat suljettuna koko päivän.

Maavoimat järjestää syksyn paikallispuolustusharjoitukset 31.elokuuta - 6. syyskuuta 2024 Harjoituksiin osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä, Puolustusvoimien henkilökuntaa sekä merkittävä määrä viranomaisia ja elinkeinoelämän edustajia. Harjoittelulla vahvistetaan paikallispuolustuksen suorituskykyä ja valmiutta koko maan alueella.