JEF-maat lisäävät valvontaa Itämerellä - Suomesta mukana mm. Rajavartiolaitoksen ilma-alukset

doriner_rajavartiolaitosIson-Britannian johtama Joint Expeditionary Force (JEF) lisää läsnäoloaan Itämerellä ainakin joulukuun aikana suojatakseen kriittistä vedenalaista infrastruktuuria. JEF-maiden puolustusministerit päättivät 28. marraskuuta aktivoida ensimmäistä kertaa JEF Response Optionin mukaisia toimia. Suomesta mukana toiminnassa ovat Merivoimat ja Rajavartiolaitos. Nato lisäsi valvontaa Itämeren alueella jo aiemmin.

JEF-maiden puolustusministerit päättivät kokouksessaan aktivoida JEF Response Optionin mukaisia toimia, jotka sisältävät merellä ja ilmassa toimivien suorituskykyjen aktivointia. JEF-maat ovat kuluvan vuoden aikana kehittäneet Response Option -vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu pelotteeksi ja vakauttamaan aluetta uhkilta.
 
Nyt JEF Response Option on aktivoitu ensimmäistä kertaa. Se on konkreettinen osoitus JEF:n toiminnasta Pohjois-Euroopan turvallisuuden edistämisestä ja voimakas viesti sitoutumisesta kriittisen merenalaisen infrastruktuurimme turvallisuuden varmistamiseksi ja hybridiuhkien torjuntaan.

"Päätimme lisätä läsnäoloa ja valvontaa Itämerellä. Tehostamme kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamista ja kehitämme kyvykkyyksiä turvallisuuden varmistamiseksi. JEF-maiden piirissä päätetyt toimet täydentävät Naton, EU:n ja valtioiden omia toimenpiteitä", kertoi puolustusministeri Antti Häkkänen.  

Merivalvonta Itämerellä toteutetaan joulukuun aikana, ja sitä on mahdollista jatkaa myös myöhemmin. Suomi osallistuu valvontaan Merivoimien ja Rajavartiolaitoksen meri- ja ilma-aluksilla. Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen osalta tämä tarkoittaa Dornier-valvontakoneiden partiointia ja mahdollisesti myös Super Puma -meripelastushelikopterien suorittamia lentoja.

"Puolustusyhteistyö JEF-maiden kanssa on Suomen turvallisuudelle erityisen tärkeä. Mailla on yhteinen tahtotila panostaa alueemme turvallisuuteen", sanoi Häkkänen. 
 
JEF on Ison-Britannian johtama kymmenen maan − Alankomaiden, Islannin, Ison-Britannian, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyön kehys.

Yhteistyön päämääränä on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.
 
Lue myös: