Kanada etenee FFCP-hävittäjähankkeessa vahvimman tarjouksen tehneen Lockheed Martinin kanssa

F35_top_1(Päivittynyt klo. 23.59) Kanadan hallitus ilmoitti 28. maaliskuuta lähestyvänsä 88 uuden hävittäjäkoneen hankintaa Kanadan ilmavoimille. Neuvotteluita jatketaan parhaimman tarjouksen tehneen eli Yhdysvaltain hallinnon sekä Lockheed Martinin kanssa. Kanadan ilmavoimien FFCP-hävittäjähankkeessa (Future Fighter Capability Project) korvataan 88 nykyisen CF-188 Hornet -hävittäjän suorituskyky Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä.

Kanadan hallitus toteaa olevansa luottavainen, että kilpailumenettely toi parhaan ratkaisun Kanadan asevoimille sekä kanadalaisille. Kanada jatkaa nyt FFCP-hanketta tarjousten evaluointivaiheen jälkeen Yhdysvaltain hallinnon ja Lockheed Martinin kanssa ns. viimeistelyvaiheeseen. Hankinnan kohteena on Kanadan hallituksen mukaan 88 F-35 -hävittäjää.

LM_FW_FALTämän viimeistelyvaiheen aikana Yhdysvaltojen ja hävittäjävalmistaja Lockheed Martinin tulee osoittaa menestyksekkäästi, että sopimus vastaisi Kanadan vaatimuksiin mukaanlukien hinta, joustavuus, riskienhallinta, suorituskyky sekä toimitusaikataulut. Niiden lisäksi sopimukselta odotetaan merkittäviä taloudellisia vaikutuksia Kanadan ilmailu- ja puolustusteollisuudelle. Hankkeessa on mukana myös moottorivalmistaja Pratt & Whitney.

F35_ohjaamonaytto"Olemme ylpeitä siitä, että Kanadan hallitus valitsi F-35:n kilpailuprosessin viimeistelyvaiheeseen. Odotamme innolla kumppanuuttamme Kanadan teollisuuden kanssa F-35 -hävittäjien toimituksissa ja niiden ylläpitämiseksi. F-35 -hävittäjät auttavat vahvistamaan Kanadan arktisen alueen ja Pohjois-Amerikan turvallisuutta", kommentoi Lockheed Martin Kanadan päätöstä Lentoposti.fi:lle toimittamassaan lausunnossa.

LM_enginecover"F-35 on kaikista kehittynein, selviytymiskykyisin sekä paras valinta Kanadan ilmavoimien CF-188 -hävittäjien korvaamiseksi. Kulmakivenä on yhteensopivuus NORADin ja Naton kanssa. F-35 vahvistaa Kanadan toimintakykyä liittolaistemme kanssa. F-35 antaa lentäjille kriittisen edun mitä tahansa vastustajaa vastaan, jolloin he voivat suorittaa tehtävänsä ja palata turvallisesti kotiin", päätti hävittäjävalmistaja lausuntonsa.

Kanadan FFCP-hankkeen viimeisellä kierroksella oli mukana Lockheed Martinin F-35A-hävittäjän lisäksi ruotsalainen Saab 39 E Gripen -hävittäjä. Boeingin F/A-18 Super Hornet putosi pois viimeisiltä kierroksilta joulukuussa 2021. Aiemmin Kanadan hankkeesta olivat vetäytyneet Eurofighteria edustanut Airbus sekä Rafalea edustanut Dassault Aviation.

FFCP_CF18_jaUSASHNLockheed Martinin F-35 Lightning II -hävittäjien hankinta on kaikista suurin investointi Kanadan ilmavoimiin yli 30 vuoteen. Kanadan mukaan kyseessä on elintärkeä ratkaisu kanadalaisten ja arktisen alueen suvereniteetin turvaamiseksi.

Hävittäjähankinnan myötä Kanada on valmistautunut paremmin puolustamaan Pohjois-Amerikkaa ja varmistaa NATO:n ja Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta vastaavan NORAD:n (North American Aerospace Defense Command) vaatimat velvoitteet pitkälle tulevaisuuteen.

FFCP_CF18_talvi_1Hävittäjähankkeessa arvioitiin kandidaattien kyvykkyyksiä, kustannuksia sekä taloudellisia vaikutuksia. Suorituskyvyn osalta hävittäjiä verrattiin NATO:n ja NORAD:in tyypillisen tehtäväkentän kautta sekä Kanadan ilmavoimien omien tarpeiden mukaisesti. Erityisen huomion kohteena oli toiminta pohjoisella alueella.

F35_JPOKanada on ollut mukana investoimassa JSF-ohjelmaan (Joint Strike Fighter) ja kehittämässä F-35 -hävittäjää jo vuodesta 1997 lähtien. Kanada on siis yksi alkuperäisistä JSF-hankkeen partnerimaista Yhdysvaltojen, Ison-Britannian, Italian, Alankomaiden, Norjan, Tanskan ja Australian kanssa. Kanadalainen ilmailuteollisuus on myös osa F-35 -hävittäjän tuotantoketjua.

Kanadan odotettiin alunperinkin tilaavan juuri Lockheed Martinin F-35 -hävittäjiä, mutta kustannusten nousun seurauksena se alkoi kartoittaa muitakin vaihtoehtoja. FFCP-hankkeen viivästyessä Kanada on hankkinut Australiasta käytettyjä F/A-18 Hornet -hävittäjiä. Niistä 18 on lentokuntoisia, joiden lisäksi tarjolla on myös seitsemän lisäkonetta varaosiksi ja koulutuslaitteiksi. Kanada käyttää nykyisiä CF-188 Hornet -hävittäjiä vielä vuoteen 2032 saakka.

Kanada aikoo investoida CF-188 -hävittäjien suorituskyvyn korvaamiseen 15-19 miljardia Kanadan dollaria ja valmistautuu vastaanottamaan ensimmäiset F-35 -hävittäjät jo vuonna 2025. Kanadan on määrä saavuttaa uusilla koneilla täysi suorituskyky 2030-luvun alkupuolella. Kanadan ilmavoimien on määrä lentää uusilla F-35 -hävittäjillä aina 2060-luvulle saakka.

F35_3_taxi Lisäksi Kanada valmistelee myös kahta operatiivista tukikohtaa tulevalle hävittäjätyypilleen Cold Lakeen ja Bagotvilleen. Tukikohdissa käynnistyy infrastruktuurin päivittäminen tukemaan uusien hävittäjien vaatimuksia. Aiempien rahoituspäätösten myötä Cold Laken päivityksiin on varattu 9,2 miljoonaa Kanadan dollaria ja Bagotwillen osalta 12,1 miljoonaa Kanadan dollaria.

Locheed Martin ja F-35 -hävittäjät ovat viime aikoina vieneet voitot Suomen ilmavoimien HX-hankkeessa sekä Saksan ilmavoimien Tornadot korvaavassa hankkeessa. MH

Päivitys kello 23.59: Lisätty Lockheed Martinin lausunto Kanadan hallituksen päätökseen.

Lue myös: