Lockheed Martinilta tehokas laserase Yhdysvaltain ilmavoimille - koelentoja AC-130J -tulitukikoneella

LM_DE_2Lockheed Martin on toimittanut Yhdysvaltain ilmavoimille tehokkaan lentokoneeseen asennettavan AHEL-laseraseen (Airborne High Energy Laser). Ensivaiheessa laseraseella suoritetaan maakokeita, jonka jälkeen järjestelmä integroidaan Hercules AC-130J -tulitukikoneeseen.

LM_DE_1Lockheed Martin sai tammikuussa 2019 Yhdysvaltain ilmavoimilta sopimuksen laseraseesta, jonka se nyt toimittaa USAF:lle integroitavaksi maakokeisiin ja edelleen lentokokeisiin AC-130J -koneella. Kesäkuussa Lockheed Martin sai myös viisivuotisen tilauksen koskien AHEL-järjestelmän teknistä tukea, integrointityötä sekä kokeita ja esittelyä.

Suunnatun energian aseet eli laserit vastaavat tulevaisuuden uhkakuviin. Energia-aseen vaikutuskykyä voidaan käyttää esimerkiksi droneja ja ohjuksia vastaan sekä erilaisten ajoneuvojen ja veneiden kulun pysäyttämiseksi. AHEL voisi toimia lisäksi lentokoneen omasuojajärjestelmän osana. Laserase antaa myös yllätysmomentin sillä sitä ei voi havaita ennen iskua.

Ghostrider_2Yhdysvaltain ilmavoimien erikoisjoukot (AFSOC) on ilmoittanut aiemmin aikovansa suorittaa koelentoja 60 kilowatin laseraseen kanssa AC-130J -koneella vuoteen 2022 mennessä.

Yhdysvaltain ilmavoimilla on käytössään mm. modernisoituja Lockheed Hercules AC-130J Ghostrider -tulitukikoneita. Ne on varustettu mm. täsmäiskujärjestelmin sekä kahdella elektro-optisella ja infrapunasensorilla ja kehittyneillä asejärjestelmillä sisältäen täsmäohjattuja GBU-39 SDB, GBU-69 SGM -pommeja sekä AGM-114 Hellfire- ja AGM-176 Griffin -ohjuksia ja 30mm ja 105mm konetykit.

LM_DE_3Ensimmäinen AC-130J Ghostrider aloitti koelennot vuonna 2014 ja valmistui kesäkuussa 2015. Alustavan operatiivisen kyvyn konetyyppi sai vuoden 2017 aikana. Ghostridereita on määrä modifioida vanhoista versioista kaikkiaan 37 konetta budjettivuoden 2024 loppuun mennessä. Täysi operatiivinen kyky Ghostridereilla on määrä saavuttaa budjettikaudella 2025.

Tulevaisuudessa energia-aseet tulevat todennäköisesti osaksi myös hävittäjäkoneiden vaikutuskykyjä. Ratkaisu voidaan toteuttaa joko sisäänrakennettuna tai erillisenä ripustimiin asennettavana säiliönä. Järjestelmien kehittyessä niiden koko pienenee ja teho kasvaa. MH

Lue myös: