Kljutševskaja sopkan tulivuori purkautuu Venäjällä - vaikuttaa lentoliikenteeseen Tyynellä valtamerellä

KLY_FR24_alue_1Venäjällä Kamtšatkan niemimaalla purkautuva tulivuori Kljutševskaja sopkasta vapautuva tuhkapilvi vaikuttaa lentoliikenteen reitteihin Tyynellä valtamerellä. Tuhkapilvi vaikuttaa myös polaarireiteillä Euroopan ja Aasian välillä kulkevaa lentoliikenteeseen ja siten vaikutukset saattavat kohdistua myös Finnairin lentoihin.

Kljutševskaja sopkalla alkoi purkaus jo lokakuun 2023 puolivälissä ja 1. marraskuuta tulivuori syöksi ilmaan tuhkapilven, joka on noussut lentopinnalle 360 saakka. Tuhkapilvi leviää pohjoisella Tyynellä merellä kohti itää. Tokion VAAC ja Anchoragen VAAC (Volcanic Ash Advisory Center) seuraavat tilanteen kehittymistä ja päivittävät tietoa tuhkapilven liikkeistä.

KLY_VAAC_tokyo_1Venäjän ilmatilan ollessa suljettuna osa Euroopan ja Aasian välisistä lennoista kulkee polaarireiteillä Beringinsalmen kautta.

Tuhkapilvi tuo reittirajoituksia lentoliikenteelle ja pahimmillaan pidentää lentoaikoja tai estää reittivalinnan kokonaan. Vaihtoehtoisella eteläisellä reitityksellä voi olla tuuliolosuhteista riippuen merkittäviä vaikutuksia lentoaikaan.

Eurooppalaislentoyhtiöistä esimerkiksi Finnair käyttää polaarireittejä lennoilla Japaniin ja tulivuori voi vaikuttaa reitityksiin. Finnair on 29. lokakuuta lähtien lentänyt Flightradar24-lennonseurantapalvelun mukaan Helsinki-Haneda -lennot eteläisellä reitityksellä. Myös Tokion Naritaan on lennetty eteläisellä reitityksellä 28. lokakuuta lähtien. Syitä reitityksiin voivat tuhkapilven lisäksi olla myös sääolosuhteet reitillä ja varalentopaikalla.

KLY_VAAC_anchorage_1Nykyisin lentoliikenne on varautuneempi tulivuorenpurkauksen tuomiin haittoihin ja operointiin on luotu omat toimintamenetelmät. Vuonna 2010 Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus keskeytti lentoliikenteen laajalti Euroopassa.

Nyt purkautuva Kljutševskaja sopka on Euraasian korkein aktiivinen tulivuori ja sen korkeus on reilut 4800 metriä.

Tyynenmeren tulirenkaan alueella sijaitsee 452 tulivuorta. Määrä on 75 prosenttia maailman tulivuorista.  Alueella yhdistyy viisi mannerlaattaa ja siellä tapahtuu jopa 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä.

 Lue myös: